Do wyboru mamy grejpfruty żółte, czerwone, różowe lub zielone, ale bez względu na kolor każdy z nich stanowi wsparcie dla organizmu, zwiększając odporność, chroniąc przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomagając odchudzanie i oczyszczanie wątroby.
Do wyboru mamy grejpfruty żółte, czerwone, różowe lub zielone. Bez względu na kolor, każdy z nich stanowi wsparcie dla organizmu, zwiększając odporność, chroniąc przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomagając odchudzanie i oczyszczanie wątroby.
Wątroba odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, m.in. przekształca składniki pokarmowe w energię, reguluje poziom hormonów, a także usuwa toksyny.
Możemy oczyścić ten organ wprowadzając do jadłospisu grejpfruty (zwłaszcza zielone), które zwiększają wydzielanie żółci, a także przyspieszają neutralizację niepotrzebnych substancji. Najlepiej sprawdza się picie na czczo soku z tych owoców.
Tekst: (RAF)/(kg), kobieta.wp.pl
Większa odporność
Odmiany czerwone i różowe zawierają sporą dawkę witaminy C - jeden grejpfrut dostarcza jej więcej niż wynosi norma dziennego zapotrzebowania.
Znajdziemy w nim również solidną dawkę beta-karotenu, czyli witaminy A. Stanowi ona wsparcie dla naszego systemu immunologicznego, szczególnie eksploatowanego w sezonie jesienno-zimowym.
Odświeżanie oddechu
Jeśli czujemy, że nasz oddech jest nieświeży, warto zjeść grejpfruta. Możemy też wypłukać usta sokiem z tego owocu. Zawarte w nim kwasy pobudzają wydzielanie śliny, która ma właściwości bakteriobójcze.
Cytrusowy aromat doskonale odświeża oddech. Jednak pamiętajmy, żeby później wypłukać usta wodą. Kwas askorbinowy zawarty w cytrusach może uszkodzić szkliwo zębów.
Wsparcie odchudzania
Grejpfruty nieprzypadkowo znajdziemy w programie wielu diet odchudzających. Owoc jest niskokaloryczny (w 100 g znajduje się tylko 50 kcal), ma niski indeks glikemiczny.
Biała osłonka miąższu to bogate źródło naringiny - związku, który odpowiada za gorzki posmak, ale jednocześnie przyspiesza przemianę materii.
Dzięki bogactwu enzymów spalających tłuszcz, skutecznie blokuje odkładanie się niechcianej tkanki.
Zapobieganie chorobom serca
Badania izraelskich naukowców wykazały niedawno, że regularne spożywanie grejpfrutów pozwala skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za choroby układu krążenia.
Owoc dostarcza m.in. dużo potasu, nieprzypadkowo nazywanego pierwiastkiem życia - dotlenia mózg, reguluje napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca.
Natomiast zawarte w grejpfrucie pektyny oczyszczają tętnice i zapobiegają ich zapychaniu.
Sposób na raka
Systematyczne spożywanie grejpfrutów jest ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Owoce zawierają sporo nierozpuszczalnego błonnika, czyli pektyn, które m.in. chronią przed rakiem okrężnicy.
Jednak największą moc przypisuje się likopenowi - barwnikowi z grupy karotenoidów, uznawanemu za jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy.
Związek zmniejsza stany zapalne, a także bardzo skutecznie wymiata wolne rodniki, które niszczą komórki i powodują rozwój nowotworów piersi czy szyjki macicy.
Lepszy wzrok
Grejpfrut jest bogaty w witaminę A, która m.in. pozwala uniknąć "kurzej ślepoty", czyli zaburzeń widzenia w ciemności.
Owoc dostarcza solidnej dawki luteiny - naturalnego barwnika, zabezpieczającego wzrok przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej, chroniącego siatkówkę oka przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki.
Dla ładnej skóry
Dzięki regularnemu spożywaniu grejpfrutów dostarczamy organizmowi solidnej dawki witaminy C. Jej niedobór może być m.in. przyczyną osłabienia włókien kolagenowych i elastynowych, a w konsekwencji pojawiania się zmarszczek.
Sok z tych owoców świetnie działa także zewnętrznie. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, wspomaga walkę z trądzikiem i pomaga usuwać przebarwienia skórne.
Młodość na dłużej
Procesów starzenia nie jesteśmy w stanie powstrzymać, ale dzięki odpowiedniej diecie możemy choć trochę je opóźnić.
Pomoże nam w tym m.in. grejpfrut - bardzo bogate źródło przeciwutleniaczy, czyli związków skutecznie neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, obwinianych o szybszą eksploatację komórek.
Przed ich uszkodzeniem chroni także spermidyna - substancja odkryta niedawno w miąższu grejpfruta.
Remedium na kamienie nerkowe
Złogi minerałów i skrystalizowanych soli, które często blokują się w przewodzie moczowym, to bardzo powszechny problem wielu kobiet, szczególnie w okresie ciąży.
Dzięki spożywaniu grejpfruta, bardzo bogatego w witaminę C, skutecznie utrudnimy rozwój kamieni nerkowych.
Podobne właściwości wykazuje także zawarty w owocu kwas cytrynowy, który potrafi nawet rozpuszczać dokuczliwe złogi.