10 super pokarmów zdrowszych niż jarmuż

Jarmuż okrzyknięto jednym z najzdrowszych warzyw. Jednak w ostatnim rankingu 47 cennych owoców i warzyw opublikowanym przez Centrum Kontroli Chorób uplasował się na 15. miejscu. Przyznano mu 49,07 na 100 możliwych punktów. Naukowcy ocenili aż 10 jego liściastych "kuzynów" wyżej ze względu na bogatsze właściwości odżywcze.

Obraz

/ 10Nie tylko jarmuż

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż okrzyknięto jednym z najzdrowszych warzyw. Jednak w ostatnim rankingu 47 cennych owoców i warzyw opublikowanym przez Centrum Kontroli Chorób uplasował się na 15. miejscu. Przyznano mu 49,07 na 100 możliwych punktów. Naukowcy ocenili aż 10 jego liściastych "kuzynów" wyżej ze względu na bogatsze właściwości odżywcze.

Odmiana kapusty warzywnej może pochwalić się niesamowitymi korzyściami obniżającymi cholesterol. Ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie "Nutrition Research" zostały przeprowadzone na zasadzie porównywania skuteczności leków na receptę - kolestyraminy z gotowanym na parze collard greens. Okazało się, że collards greens obniżył poziom złego cholesterolu we krwi o 13 proc. więcej niż lek. Zielone warzywo liściaste doskonale oczyszcza organizm, rozkłada toksyny w wątrobie, wspomaga trawienie, leczy choroby stawów oraz zapobiega anemii.

/ 10Kapusta chińska

Obraz
© 123RF.COM

Drugie miejsce przypadło kapuście chińskiej, która jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga zapobiegać chorobom serca. Badanie opublikowane w "Academy of Nutrition and Dietetics" i przeprowadzone z udziałem 1000 Chinek wykazało, że kobiety spożywające więcej warzyw kapustnych (ok. 1,5 szklanki dziennie), miały o 13 proc. niższe ryzyko wystąpienia chorób zapalnych niż te, które nie dostarczały podobnej dawki.

Kapusta chińska to także doskonałe źródło potasu, który pomaga budować mięśnie i utrzymywać niskie ciśnienie krwi. Nie brakuje w niej również witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa aktywność białych ciałek krwi oraz pobudza reakcję organizmu na toksyny.

/ 10Rzeżucha

Obraz
© 123RF.COM

Bezkonkurencyjna okazała się rzeżucha, której przypisywane są właściwości opóźniające procesy starzenia. Ta łagodna roślina zawiera cztery razy więcej beta-karotenu niż jabłko , a jej 100 gramów pokrywa aż 238 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Te dwa kluczowe związki odpowiadają za młodzieńczy wygląd. Rzeżucha jest również najbogatszym źródłem PEITC (fenyloetylowego izotiocyjanianu), który może pomóc w walce z rakiem. Wyniki badań opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition sugerują, że codzienne spożycie 85 gramów surowej rzeżuchy (ok. dwóch szklanek) może zmniejszyć uszkodzenie struktury DNA o 17 proc. Warto dodawać rzeżuchę do sałatek i kanapek.

/ 10Pietruszka

Obraz
© 123RF.COM

Czy wiesz, że już nawet jedna gałązka pietruszki może pokryć dzienną dawkę zapotrzebowania na witaminę K? Analizy potwierdziły, że posiekana natka pietruszki może pomóc w kontrolowaniu apetytu. Badania opublikowane w czasopiśmie "Flavour" wykazały, że w przypadku potrawy intensywnie pachnącej pietruszką, uczestnicy są skłonni spożywać mniejsze porcje jedzenia. Dodawanie ziół, takich jak pietruszka tworzy iluzję "pełniejszego i bogatszego" pożywienia. A wszystko bez zbędnego tłuszczu i cukru.

/ 10Cykoria

Obraz
© 123RF.COM

Należy do rodziny gorzkich, zielonych warzyw, której najbardziej znaną częścią jest zawierające czerwone lub fioletowe liście radicchio (cykoria sałatowa). Wyróżnia ją bogate źródło polifenoli i mikroelementów, które zapobiegają wielu chorobom. Badania opublikowane w "Journal of Nutrition" wykazały, że osoby spożywające dziennie 650 mg polifenoli mają 30 proc. więcej szans na dłuższe życie niż ci dostarczający organizmowi mniejszą dawkę tych mikroelementów. Szklanka cykorii zawiera ok. 235 mg polifenoli.

/ 10Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Szpinak jest doskonałym źródłem żelaza. Według raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa porcja 180 gramów gotowanego szpinaku zawiera 6,43 mg składników mineralnych. Najnowsze badania sugerują, że znajdujące się w liściach szpinaku związki zwane tylakoidami mogą skutecznie hamować apetyt. Raport przedstawiony przez naukowców z Uniwersytetu Lund w Szwecji wykazał, że spożywany przed śniadaniem napój zawierający tylakoidy może zmniejszyć apetyt i umożliwić chudnięcie. Co ciekawe, kobiety dostarczające organizmowi szpinak straciły średnio 2,5 kg więcej niż będące w grupie stosującej placebo w trakcie trzech miesięcy.

/ 10Buraki

Obraz
© 123RF.COM

Szklanka buraków dostarcza organizmowi 5 gramów błonnika więcej niż znajduje się w owsie. Naukowcy z Uniwersytetu w Leeds stwierdzili, że ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego było znacznie niższe w przypadku spożywania każdych 7 gramów błonnika. Dlatego warto je włączyć do swojej diety.

/ 10Sałata rzymska

Obraz
© 123RF.COM

Zawiera więcej kwasu foliowego niż jarmuż. Badania opublikowane w czasopiśmie "Fertility and Sterility" potwierdziły, że może być ona doskonałym suplementem kwasu foliowego. Ponadto sałata rzymska odgrywa znaczącą rolę w zwalczaniu depresji. Jej zasługą jest poprawianie nastroju i samopoczucia.

/ 10Botwina

Obraz
© 123RF.COM

Na podium najzdrowszych warzyw znalazła się botwina, która może być najlepszą formą ochrony przed cukrzycą. Ostatnie badania wykazały, że jej liście zawierają co najmniej 13 różnych przeciwutleniaczy, polifenoli, w tym antocyjany, związki przeciwzapalne, które mogą zapobiegać cukrzycy typu 2.

Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii przeprowadzili analizę kwestionariuszy i próbek krwi około 2000 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem antocyjanów miały mniejszą odporność na insulinę i lepszy poziom regulacji stężenia glukozy we krwi. Botwina jest źródłem dwóch ważnych przeciwutleniaczy: kwasu syryngowego i kemferolu. Kwas syryngowy wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwutleniające oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Natomiast kemferol chroni komórki przed powodującymi nowotwory toksynami, redukuje stan zapalny oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy i chorób przewlekłych.

10 / 10Liście sałaty

Obraz
© 123RF.COM

Dwie szklanki sałaty dają 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wzmacnia kości. Raport "Nurses’ Health Study" sugeruje, że kobiety spożywające codziennie jedną porcję sałaty mają o 30 proc. mniejsze ryzyko złamania szyjki kości udowej niż panie jedzące tylko jedną porcję w tygodniu. Dlatego częściej powinniśmy przygotowywać kanapki z sałatą.

Wybrane dla Ciebie

Tak wygląda seks seniorów. Niektórzy mogą się zdziwić
Tak wygląda seks seniorów. Niektórzy mogą się zdziwić
Przeżyła 96 lat. Wiadomo, czego najbardziej żałowała
Przeżyła 96 lat. Wiadomo, czego najbardziej żałowała
"Jest wtedy namiętnie i dużo seksu". Ostrzega, czego w tym okresie nie robić
"Jest wtedy namiętnie i dużo seksu". Ostrzega, czego w tym okresie nie robić
"Stop gołym brzuchom". Przypomnieli zasady "frywolnym uczniom". Jest reakcja
"Stop gołym brzuchom". Przypomnieli zasady "frywolnym uczniom". Jest reakcja
Burza wokół edukacji zdrowotnej. Tak muszą sobie radzić nauczyciele
Burza wokół edukacji zdrowotnej. Tak muszą sobie radzić nauczyciele
Najgorsza pozycja do spania. "Największy nacisk na kręgosłup"
Najgorsza pozycja do spania. "Największy nacisk na kręgosłup"
Przez lata nie odsłaniała nóg. Powodem były słowa matki
Przez lata nie odsłaniała nóg. Powodem były słowa matki
Na ślubie nie wystąpiła w bieli. Tak jej suknię oceniła stylistka
Na ślubie nie wystąpiła w bieli. Tak jej suknię oceniła stylistka
Jessie J dała pierwszy koncert po mastektomii. Oto co zrobił na scenie jej syn
Jessie J dała pierwszy koncert po mastektomii. Oto co zrobił na scenie jej syn
Tak Polacy zdradzają na wakacjach. Detektywka ujawnia
Tak Polacy zdradzają na wakacjach. Detektywka ujawnia
Niebywałe sceny w śniadaniówce. Nagle padł na kolana i zadał pytanie
Niebywałe sceny w śniadaniówce. Nagle padł na kolana i zadał pytanie
Jest synem znanego aktora. Nie każdy wie, że są rodziną
Jest synem znanego aktora. Nie każdy wie, że są rodziną