Dlaczego powinniśmy jeść więcej ryb?

Aktualne badania wykazały, że zastąpienie przynajmniej raz w tygodniu czerwonego mięsa rybą może mieć znaczny wpływ na nasze zdrowie. Już około 270 gramów porcji ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko chorób serca o jedną trzecią. Łosoś, śledź, makrela i pstrąg są bogatym źródłem żelaza, białka, witaminy B12 oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Obraz

/ 7Lepsze niż czerwone mięso

Obraz
© 123RF.COM

Aktualne badania wykazały, że zastąpienie przynajmniej raz w tygodniu czerwonego mięsa rybą może mieć znaczny wpływ na nasze zdrowie. Już około 270 gramów porcji ryby w tygodniu może zmniejszyć ryzyko chorób serca o jedną trzecią. Łosoś, śledź, makrela i pstrąg są bogatym źródłem żelaza, białka, witaminy B12 oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Wyniki badań opublikowane na łamach "American Journal of Physiology" wykazały, że istnieje bezpośredni związek między osobami z wyższym poziomem oleju rybnego a niższym poziomem stresu, który ma negatywny wpływ na nasze serce. Eksperyment pokazał, że zastąpienie oliwy z oliwek olejem rybnym obniża poziom trójglicerydów we krwi. Ponadto badania potwierdziły, że kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają stan zapalny i ciśnienie krwi oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Tekst na podst. amerikanki.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl

/ 7Redukują stan zapalny tkanek

Obraz
© 123RF.COM

Wysoki poziom obecnych w rybach kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza stan zapalny tkanek, co łagodzi niektóre objawy chorób, takich jak reumatoidalne zapalenia stawów, choroby autoimmunologiczne czy łuszczyca. Przeciwzapalny olej rybny wpływa także pozytywnie na układ krążenia oraz zwiększa pojemność płuc.

Z jego dobroczynnych właściwości powinny skorzystać również osoby cierpiące na astmę. Dieta bogata w ryby sprawia, że mają one o 31 proc. mniejsze prawdopodobieństwo sięgnięcia po inhalator podczas ćwiczeń. Ponadto ryby goszczące w jadłospisie małych dzieci zmniejszają ryzyko rozwoju astmy.

/ 7Dobre dla kobiet w ciąży

Obraz
© 123RF.COM

Badania potwierdzające korzyści zdrowotne spożywania kwasów tłuszczowych omega-3 są niezaprzeczalne. Wyniki badań opublikowane w "Journal of Pediatrics" potwierdziły, że dieta kobiet w ciąży oraz matek karmiących bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 sprawia, że szybciej u ich 4-letnich dzieci rozwijają się procesy poznawcze. Inne badania wykazały, że uczniowie spożywający więcej ryb mieli lepsze wyniki w nauce czytania i ortografii. Mózg dziecka najszybciej rozwija się w okresie prenatalnym i najdynamiczniej w pierwszym roku życia. Dlatego już dziś powinnaś pomyśleć o zmianie diety.

/ 7Poprawiają wzrok

Obraz
© 123RF.COM

Badania sugerują, że wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga chronić wzrok osób cierpiących na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Ryby zawierają także retinol, który poprawia widzenie w nocy. Jeśli chcesz cieszyć się w przyszłości dobrym wzorkiem, koniecznie włącz do swojej diety zdrowe ryby.

/ 7Dobre dla cery

Obraz
© 123RF.COM

Badania wykazały, że obecność ryb w zbilansowanej diecie nie tylko chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego (UV), ale łagodzi również objawy chorób skóry, takich jak egzema czy łuszczyca. Ryby są także doskonałym źródłem białka, podstawowego składnika kolagenu, który nadaje skórze elastyczność i jędrność. Kondycję skóry poprawia spożywanie ryb z papryką.

/ 7Poprawiają humor

Obraz
© 123RF.COM

Depresja jest związana z niskim poziomem serotoniny w mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają poziom serotoniny, obniżając tym samym ryzyko depresji. Jeśli chcesz cieszyć się pozytywnym nastawieniem do życia, pomyśl o włączeniu ryb i warzyw do swojego tygodniowego jadłospisu.

/ 7Smakują wyśmienicie

Obraz
© 123RF.COM

Przygotowywane na parze, pieczone, grillowane, smażone - każda z tych opcji jest doskonałym pomysłem na degustację ryb. Wymieszanie ich z makaronem także może być dobrym sposobem na szybki i zdrowy posiłek. A wszystko dostarcza nam niezliczone ilości wartości odżywczych. W trosce o zdrowie swojej rodziny warto włączyć do diety różne rodzaje ryb: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, itd.

Tekst na podst. amerikanki.com (ms/), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
"Piłam, gdy nikt nie patrzył". Tak chciała być "wzorową" matką i żoną
"Piłam, gdy nikt nie patrzył". Tak chciała być "wzorową" matką i żoną
"Cztery stracone ciąże". Pokazała wzruszające wiadomości
"Cztery stracone ciąże". Pokazała wzruszające wiadomości
Tęskni za życiem singielki. "Inaczej układałam sobie dzień"
Tęskni za życiem singielki. "Inaczej układałam sobie dzień"
Walczą z krostami na pośladkach. Dermatolog mówi, skąd się biorą
Walczą z krostami na pośladkach. Dermatolog mówi, skąd się biorą
Włóż do lodówki. Świeży zapach gwarantowany
Włóż do lodówki. Świeży zapach gwarantowany
Odsuń od grzejnika. Rachunki spadną w oczach
Odsuń od grzejnika. Rachunki spadną w oczach
Poszła w pokazie Victoria's Secret. Jest jedyną taką modelką
Poszła w pokazie Victoria's Secret. Jest jedyną taką modelką
Znicze będą się paliły tydzień. Ten trik zna niewiele osób
Znicze będą się paliły tydzień. Ten trik zna niewiele osób
Warnke uwielbia ten fason. Ta koszula to kwintesencja elegancji
Warnke uwielbia ten fason. Ta koszula to kwintesencja elegancji
Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
Jak towarzyszyć nastolatkom w dorastaniu? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
"Gwałt na człowieku". Mówi, co słyszała na planie
"Gwałt na człowieku". Mówi, co słyszała na planie
Widzisz na ziemi? Od razu zniszcz. Wiosną sobie podziękujesz
Widzisz na ziemi? Od razu zniszcz. Wiosną sobie podziękujesz