7 produktów, które spożywasz niewłaściwie

Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz. Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.

Obraz

/ 7Wiedza, która sprzyja zdrowiu

Obraz
© 123RF.COM

Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz? Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.

Gotowane, pieczone, puree - sposobów podawania ziemniaków jest wiele. Nic dziwnego, bo ziemniaki są bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Ale czy zastanawiałaś się, którą odmianę wybrać? Białe, żółte, różowe - producenci kuszą nas różnymi odmianami. Większość ekspertów twierdzi, że kolor miąższu nie ma wpływu na wartości odżywcze. Choć jedno z badań amerykańskich naukowców wykazało, że różowe ziemniaki wyróżniają się najlepszymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżanie ciśnienia krwi czy zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka, a także zawierają dużo polifenoli.

Polscy dietetycy zwracają uwagę na rodzaj miąższu, który świadczy o ich jakości. Na jego podstawie wyróżniono cztery podstawowe typy: wszechstronnego użytku o miąższu średnio rozsypującym się po ugotowaniu; sałatkowe o miąższu zwięzłym i nierozpadającym się po ugotowaniu; ziemniaki mączyste o miąższu suchym, rozsypującym się oraz ziemniaki bardzo mączyste, włókniste i trudne do gotowania, które rozpadają się całkowicie.

Najwięcej składników odżywczych zachowają, jeśli ugotujemy je razem ze skórką lub upieczemy - również bez uprzedniego obierania.

Na podst. huffingtonpost.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl

/ 7Marchew

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać rosół, wstrzymaj się z wrzucaniem pokrojonej marchewki. Eksperci zalecają spożywanie marchwi na surowo, ponieważ w takiej postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jednak chcesz ją gotować, to najlepiej włożyć ją całą do wody. Gotowana marchew zawiera najwięcej korzystnych dla organizmu karotenoidów. Natomiast surowa marchew ma niższy indeks glikemiczny.

/ 7Herbata

Obraz
© 123RF.COM

Zdarza ci się dodawać mleko do herbaty? Liczne badania wykazały, że bawarka nie redukuje chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy unikać także cukru jako dodatku do ulubionego napoju.

Jeśli lubisz słodką herbatę, dodaj łyżeczkę naturalnego miodu lub syropu czy soku owocowego. Zawarta w soku witamina C może przyczyniać się do zwiększenia wchłaniania składników odżywczych, których nie brakuje zwłaszcza w zielonej herbacie.

/ 7Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

Kiedy jesteś przeziębiona, chętnie sięgasz po ząbek czosnku? A jak go spożywasz? Aby najlepiej wykorzystać właściwości zdrowotne czosnku, trzeba go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem.
Argentyńscy naukowcy dowiedli, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym o nazwie allinaza, który jest odpowiedzialny za powstawanie allicyny i tiosulfinatu - związków przeciwdziałającym zakrzepom. Należy pamiętać, że zbyt długie gotowanie (powyżej 6 minut) niszczy ów enzym.

/ 7Jabłka i gruszki

Obraz
© 123RF.COM

Pozwól swoim owocom po prostu dojrzeć. Nie spiesz się z ich spożywaniem. Badania wykazały, że w trakcie dojrzewania następuje rozkład chlorofilu, co objawia się wzmożoną produkcją przeciwutleniaczy w owocach. Surowe, dojrzałe i złocistego koloru jabłko jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie.

/ 7Brokuły

Obraz
© 123RF.COM

Eksperci jednogłośnie przyznają, że brokuły są zdecydowanie jednym z najlepszych produktów, którymi warto karmić swój organizm. Brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych, które odgrywają nieocenioną rolę w zapobieganiu nowotworom raka piersi czy raka skóry. Jednak w tym przypadku sposób przygotowania ma znaczenie.

Badania przeprowadzone w 2008 roku potwierdziły, że gotowanie i smażenie jest zdecydowanie jedną z najgorszych metod podania tych warzyw. Najlepiej przyrządzać je na parze. Z kolei inne badania z 2012 roku wykazały, że dobrze jest podawać gotowane brokuły z pikantnymi potrawami, które zwiększają swoją siłę w walce z rakiem.

/ 7Musztarda

Obraz
© 123RF.COM

Musztarda jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek i kanapek. Jeśli jednak chciałabyś zmniejszyć ogólny stan zapalny organizmu i ryzyko pojawienia się nowotworów, to eksperci radzą, aby wybrać żółtą musztardę, która wykazuje najlepsze właściwości. Zawiera związek o nazwie kurkumina (aktywny składnik kurkumy), który nie tylko nadaje musztardzie żółty kolor, ale jego zasługą są także wszystkie potencjalne walory zdrowotne. Ziarna gorczycy działają antybakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą bóle reumatyczne.

Na podst. huffingtonpost.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jabłczyńska ze szpitala. "Czuję się świetnie i dziękuję wam za wsparcie"
Jabłczyńska ze szpitala. "Czuję się świetnie i dziękuję wam za wsparcie"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Krawczyk ze wzruszeniem o Poznakowskim. "Do końca był dzielny"
Zawsze robi "test jabłka" na rozmowach o pracę. Mówi, kto go zalicza
Zawsze robi "test jabłka" na rozmowach o pracę. Mówi, kto go zalicza
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"
Steczkowska opiekuje się teściową. "Choroba, z którą trzeba się pogodzić"