Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz. Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.
Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz? Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.
Ziemniaki
Gotowane, pieczone, puree - sposobów podawania ziemniaków jest wiele. Nic dziwnego, bo ziemniaki są bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Ale czy zastanawiałaś się, którą odmianę wybrać? Białe, żółte, różowe - producenci kuszą nas różnymi odmianami. Większość ekspertów twierdzi, że kolor miąższu nie ma wpływu na wartości odżywcze. Choć jedno z badań amerykańskich naukowców wykazało, że różowe ziemniaki wyróżniają się najlepszymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżanie ciśnienia krwi czy zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka, a także zawierają dużo polifenoli.
Polscy dietetycy zwracają uwagę na rodzaj miąższu, który świadczy o ich jakości. Na jego podstawie wyróżniono cztery podstawowe typy: wszechstronnego użytku o miąższu średnio rozsypującym się po ugotowaniu; sałatkowe o miąższu zwięzłym i nierozpadającym się po ugotowaniu; ziemniaki mączyste o miąższu suchym, rozsypującym się oraz ziemniaki bardzo mączyste, włókniste i trudne do gotowania, które rozpadają się całkowicie.
Najwięcej składników odżywczych zachowają, jeśli ugotujemy je razem ze skórką lub upieczemy - również bez uprzedniego obierania.
Na podst. huffingtonpost.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl
Marchew
Kiedy następnym razem będziesz przygotowywać rosół, wstrzymaj się z wrzucaniem pokrojonej marchewki. Eksperci zalecają spożywanie marchwi na surowo, ponieważ w takiej postaci zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Jeśli jednak chcesz ją gotować, to najlepiej włożyć ją całą do wody. Gotowana marchew zawiera najwięcej korzystnych dla organizmu karotenoidów. Natomiast surowa marchew ma niższy indeks glikemiczny.
Herbata
Zdarza ci się dodawać mleko do herbaty? Liczne badania wykazały, że bawarka nie redukuje chorób układu sercowo-naczyniowego. Należy unikać także cukru jako dodatku do ulubionego napoju.
Jeśli lubisz słodką herbatę, dodaj łyżeczkę naturalnego miodu lub syropu czy soku owocowego. Zawarta w soku witamina C może przyczyniać się do zwiększenia wchłaniania składników odżywczych, których nie brakuje zwłaszcza w zielonej herbacie.
Czosnek
Kiedy jesteś przeziębiona, chętnie sięgasz po ząbek czosnku? A jak go spożywasz? Aby najlepiej wykorzystać właściwości zdrowotne czosnku, trzeba go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem.
Argentyńscy naukowcy dowiedli, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym o nazwie allinaza, który jest odpowiedzialny za powstawanie allicyny i tiosulfinatu - związków przeciwdziałającym zakrzepom. Należy pamiętać, że zbyt długie gotowanie (powyżej 6 minut) niszczy ów enzym.
Jabłka i gruszki
Pozwól swoim owocom po prostu dojrzeć. Nie spiesz się z ich spożywaniem. Badania wykazały, że w trakcie dojrzewania następuje rozkład chlorofilu, co objawia się wzmożoną produkcją przeciwutleniaczy w owocach. Surowe, dojrzałe i złocistego koloru jabłko jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie.
Brokuły
Eksperci jednogłośnie przyznają, że brokuły są zdecydowanie jednym z najlepszych produktów, którymi warto karmić swój organizm. Brokuły należą do rodziny warzyw kapustnych, które odgrywają nieocenioną rolę w zapobieganiu nowotworom raka piersi czy raka skóry. Jednak w tym przypadku sposób przygotowania ma znaczenie.
Badania przeprowadzone w 2008 roku potwierdziły, że gotowanie i smażenie jest zdecydowanie jedną z najgorszych metod podania tych warzyw. Najlepiej przyrządzać je na parze. Z kolei inne badania z 2012 roku wykazały, że dobrze jest podawać gotowane brokuły z pikantnymi potrawami, które zwiększają swoją siłę w walce z rakiem.
Musztarda
Musztarda jest doskonałą przyprawą do sosów, sałatek i kanapek. Jeśli jednak chciałabyś zmniejszyć ogólny stan zapalny organizmu i ryzyko pojawienia się nowotworów, to eksperci radzą, aby wybrać żółtą musztardę, która wykazuje najlepsze właściwości. Zawiera związek o nazwie kurkumina (aktywny składnik kurkumy), który nie tylko nadaje musztardzie żółty kolor, ale jego zasługą są także wszystkie potencjalne walory zdrowotne. Ziarna gorczycy działają antybakteryjnie, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą bóle reumatyczne.
Na podst. huffingtonpost.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl