7 produktów, które spożywasz niewłaściwie
Wiedza, która sprzyja zdrowiu
Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz. Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.
Jak wydostać z produktów ich najwyższą wartość odżywczą? Czy zastanawiałaś się nad tym, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale jak jesz? Dojrzewanie, metoda gotowania, smażenia, panierowania - wiele czynników ma wpływ na jakość spożywanych produktów. Eksperci podpowiadają, jak je podawać, aby nie stracić cennych właściwości odżywczych.
Ziemniaki
Gotowane, pieczone, puree - sposobów podawania ziemniaków jest wiele. Nic dziwnego, bo ziemniaki są bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Ale czy zastanawiałaś się, którą odmianę wybrać? Białe, żółte, różowe - producenci kuszą nas różnymi odmianami. Większość ekspertów twierdzi, że kolor miąższu nie ma wpływu na wartości odżywcze. Choć jedno z badań amerykańskich naukowców wykazało, że różowe ziemniaki wyróżniają się najlepszymi korzyściami zdrowotnymi, takimi jak obniżanie ciśnienia krwi czy zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka, a także zawierają dużo polifenoli.
Polscy dietetycy zwracają uwagę na rodzaj miąższu, który świadczy o ich jakości. Na jego podstawie wyróżniono cztery podstawowe typy: wszechstronnego użytku o miąższu średnio rozsypującym się po ugotowaniu; sałatkowe o miąższu zwięzłym i nierozpadającym się po ugotowaniu; ziemniaki mączyste o miąższu suchym, rozsypującym się oraz ziemniaki bardzo mączyste, włókniste i trudne do gotowania, które rozpadają się całkowicie.
Najwięcej składników odżywczych zachowają, jeśli ugotujemy je razem ze skórką lub upieczemy - również bez uprzedniego obierania.
Na podst. huffingtonpost.com (ms)/(mtr), kobieta.wp.pl