Cynamon kochany i znienawidzony

W naszej kuchni cynamon kojarzy się przede wszystkim z szarlotką i ewentualnie grzanym winem serwowanym w okolicach Bożego Narodzenia. Przez kilkadziesiąt lat jednym z ulubionych deserów podawanych w stołówkach uczniowskich była natomiast kaszka manna z cynamonem.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Wszystkie te kulinarne wariacje spowodowały, że wielu z nas nie może na cynamon patrzeć, a jego zapach i smak wywołuje mdłości.

Cynamon jest w naszej kuchni z jednej strony ubóstwiany, a z drugiej znienawidzony. Ów specyficzny smak przywodzi na myśl dzieciństwo i egzotyczne krainy. Jednak cynamon stosowany w nadmiarze staje się po prostu nie do zniesienia. Niestety wielu kucharzy i cukierników w wykorzystywaniu tej egzotycznej przyprawy nie zna umiaru. Polacy pokochali w „słonej” kuchni czosnek i bazylię, natomiast w „słodkiej” przede wszystkim cynamon. Jednocześnie trudno nam sobie wyobrazić, że przyprawę tę można stosować na przykład do mięsa i warzyw.

Znawca egzotycznych kuchni i przypraw Philippe Delacourcelle w wielu swoich tekstach ubolewa, że kuchnia europejska widzi w cynamonie jedynie składnik deserów i innych słodkich potraw. Tymczasem przyprawa ta doskonale nadaje się jako dodatek do duszonych mięs, szczególnie w towarzystwie pomidorów. Tego typu rozwiązania powszechne są w kuchniach tureckiej i greckiej. Według znawców tematu słone potrawy z dodatkiem cynamonu uzyskują głęboki i piękny aromat.

Szczególnym rodzajem cynamonu jest kasja, inaczej cynamon wonny lub chiński. Ma on bardzo zdecydowany zapach, a poza tym odrobinę goryczki. Dzięki temu świetnie nadaje się do bulionów oraz długo duszonych mięs. Kasja jest powszechnie stosowana w „słonej” i „słodkiej” kuchni chińskiej. Jej ślady możemy też znaleźć w wielu pozostałych kuchniach azjatyckich. Kasja służy też do aromatyzowania herbaty. Nawet w Polsce możemy dostać kilkanaście rodzajów lekko „perfumowanej” herbaty cynamonowej. W Niemczech cynamon jest obowiązkowym składnikiem tak zwanej „Wintertee”. Oprócz cynamonu znajdują się w niej również spore ilości goździków, skórek cytrynowych i imbiru. Taka herbatka podobno jest w stanie rozgrzać każdego. Przy tym nie ma w niej ani grama alkoholu.

Philippe Delacourcelle zwraca uwagę, że nazwa „cynamon” obejmuje dużą gamę przypraw, które pochodzą z pokrewnych roślin z rodziny wawrzynowatych. Zastosowanie w kuchni ma jedynie kora młodych pędów o słodkim, intensywnym zapachu. Zbiera się ją przede wszystkim w Indiach, na Cejlonie, (obecnie Sri Lanka), w Indonezji, Chinach i w Wietnamie. W Europie najbardziej polubiliśmy tak „zwany cynamon cejloński”, który występuje w postaci długich lasek o jasnej barwie. Co najważniejsze ta właśnie odmiana cynamonu jest dość łagodna i bardziej słodka, aniżeli na przykład odmiana indonezyjska. Stąd jej ogromna popularność w Europie zachodniej. Oczywiście tę miłość do cynamonu zawdzięczamy Anglikom, którzy ową egzotyczną przyprawę całymi tonami zwozili na kontynent ze swoich licznych kolonii.

Trudno znaleźć w Europie jakąkolwiek kuchnię narodową, która nie korzystałaby obecnie z dobrodziejstw cynamonu. Jednym z najbardziej popularnych deserów na Półwyspie Iberyjskim jest słynny „krem kataloński”. Ów kaloryczny przysmak składa się ze sporej ilości żółtek, tłustego mleka, cukru i cytryny. Ale ostateczny szlif nadaje mu utłuczona w moździerzu laska wanilii i cynamonu. „Crema catalana” jest dostępna w niemal każdym hiszpańskim, czy francuskim supermarkecie.

Polska kuchnia flirtuje z cynamonem także od wielu dziesięcioleci. Przegląd starych i nowych książek kucharskich dostarcza nam setek cynamonowych kulinarnych wariacji. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście „kultowa” szarlotka z cynamonem, zaraz potem pieczone jabłka, kruche ciasteczka „cynamonki”, cynamonowe biszkopty, „baby” i pierniki, w końcu leguminy, budynie, nalewki, kompoty i herbaty. Współcześnie jednak prawie w ogóle nie stosujemy cynamonu w polskiej „słonej” kuchni. Może dlatego, że kiedyś służył on do zabijania smaku nieco „nadpsutych” potraw. Teraz na szczęście zamiast cynamonu mamy lodówki.
(mk/sr)

Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"