GotowaniePrzepisyCytrynowe arbuzy

Cytrynowe arbuzy

Cytrynowe arbuzy
Źródło zdjęć: © sxc.hu
12.09.2008 12:22, aktualizacja: 29.06.2010 00:38

Smaki owoców można dowolnie zmieniać dzięki manipulacji enzymami.

Dzięki manipulacji działaniem roślinnych enzymów możliwa byłaby niemal dowolna zmiana smaku owoców i skuteczna, naturalna walka ze szkodnikami - informuje "Nature".

Kierowanemu przez profesora C.S. Ramana zespołowi biochemików z University of Texas Medical School w Houston udało się manipulować wpływającymi na smak rośliny enzymami. Do badań wykorzystano rzodkiewnika pospolitego (Arabidopsis thaliana).

Spokrewnione z cytochromem P450 enzymy - oksysyntaza allenylowa (AOS) i liaza hydronadtlenkowa (HPL) są odpowiedzialne odpowiednio za wytwarzanie jasmonianu - substancji, która nadaje przyjemny zapach kwiatom jaśminu - oraz lotnych substancji wytwarzanych przez zielone liście (GLV). GLV nadają charakterystyczne aromaty owocom i warzywom, a także wraz z jasmonianem wabią drapieżców, którzy zjadają roślinożerne owady.

Wpływając na aktywność enzymów, można by uzyskiwać bardziej aromatyczne i smaczniejsze produkty roślinne (na przykład oliwę) oraz owoce i warzywa o niespotykanych dotąd smakach, a także chronić rośliny przed szkodnikami w sposób nieszkodliwy dla ludzi.

Źródło artykułu:PAP