FitnessDania fit. Jak przyrządzić dania typu fast-food w wersji fit?

Dania fit. Jak przyrządzić dania typu fast-food w wersji fit?

Dania fit. Jak przyrządzić dania typu fast-food w wersji fit?
Źródło zdjęć: © 123RF
07.12.2018 13:18, aktualizacja: 19.12.2018 18:08

Dania fit to podstawa programów żywieniowych, które są gwarancją zachowania zdrowia oraz szczupłej sylwetki. Dania fit nie muszą być nudne i składać się ciągle z tych samych składników. Przy odrobinie kreatywności ze zdrowych produktów można przygotować takie smakołyki, jak kebab, pizza czy hamburgery. Poznaj kilka przepisów na wysokokaloryczne dania przyrządzane w wersji fit.

Kebab w wersji fit

Kebab jest popularnym fast-foodem, którego chętnie zjadamy zwłaszcza wtedy, gdy wracamy z nocnej imprezy. Kebab jest wysokokaloryczny i bardzo często zawiera tłuste sosy zgubne dla naszej figury. Jeśli jednak podczas diety, najdzie cię ochota na kebaba, skuś się na wypróbowanie tego przepisu.

Składniki na tortillę:

  • szklanka mąki razowej;
  • pół szklanki wody;
  • ¼ szklanka oleju rzepakowego;
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

Składniki na sos:

Przygotowanie dania fit:
Aby mięso było aromatyczne, dopraw je ziołami, pieprzem i czosnkiem i odstaw do lodówki. Następnie duś je pod przykryciem w oleju lub większej ilości wody. Składniki na ciasto wymieszaj, a następnie wyrabiaj przez ok. 10 minut. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki i wałkuj na cieniutkie placki. Placki smaż na teflonowej patelni przez ok. 2-4 minuty na każdej ze stron. Na gotowe placki nałóż kurczaka, wybrane warzywa, zalej sosem z jogurtu i złóż tortillę w kebab lub zawiń w rulonik.

Pizza w wersji fit

Pizza w naszym kraju słynie jako danie wysokokaloryczne, które ma zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Przygotowanie pizzy w wersji fit nie jest jednak trudnym zadaniem, a sama pizza smakuje bardzo podobnie do tej, którą możemy zjeść w ulubionej pizzerii. Aby przygotować pizzę w wersji fit, postępuj zgodnie z poniższym przepisem:

Składniki na ciasto:

  • mąka razowa;
  • woda;
  • oliwa z oliwek;
  • drożdże w proszku;
  • sól i pieprz.

Składniki na wierzch pizzy:

  • koncentrat pomidorowy;
  • ser mozarella;
  • kurczak gotowany;
  • pieczarki;
  • suszone pomidory;
  • rukola.

Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj najpierw suche składniki, a następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek. Dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż uzyskasz zwartą konsystencję. Odstaw ciasto na 15 minut i ponownie zagniataj je przez ok. 3 minuty. Odczekaj aż ciasto wyrośnie, podziel na kilka kawałków i wałkuj na cienkie placki. Placki posmaruj koncentratem pomidorowym, a następnie pokryj cały wierzch startym serem mozarella. Na wierzchu ułóż kurczaka gotowanego, pieczarki i suszone pomidory. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni i piecz pizzę przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie wyjmij pizzę z piekarnika i ułóż na wierzchu rukolę.

Hamburgery w wersji fit

Fit burger to danie, które posmakuje każdemu, kto kiedykolwiek zasmakował w hamburgerach. Wersja fit jest łatwa w przyrządzeniu, a efekt jest naprawdę zaskakujący.

Składniki:

  • 2 bułki grahamki (z pełnoziarnistej mąki);
  • 200 g chudego mięsa mielonego z wołowiny;
  • sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny;
  • warzywa: sałata, pomidor, czerwona papryka, cebula, ogórek kiszony;
  • przyprawy: sól, czosnek, papryka słodka/ostra.

Przygotowanie:
Posiekaj drobno cebulę i wymieszaj z mięsem, oliwą z oliwek i przyprawami. Mięso usmaż na maśle klarowanym po obydwu stronach na złoty kolor. Do nagrzanego piekarnika włóż przekrojone na pół bułki i podgrzewaj je przez ok. 2 minuty. Po tym czasie wyjmij bułki z piekarnika i kolejno układaj w nich sos, sałatę, mięso, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, sos i górę bułki.