Jogurt naturalny w diecie - właściwości, kaloryczność i zastosowanie
Jogurt naturalny to produkt, który idealnie sprawdza się w codziennym menu jako samodzielna przekąska lub jeden ze składników śniadania, obiadu lub kolacji. Regularne spożywanie jogurtów naturalnych pozytywnie wpływa na kondycję organizmu oraz sylwetkę. Jakie wartości odżywcze posiada jogurt naturalny? Z jakich właściwości słynie?
02.11.2018 | aktual.: 02.11.2018 15:33
Jogurt naturalny - kaloryczność i wartości odżywcze
Jogurt naturalny zawiera ok. 60 kcal w 100 g. Kaloryczność jogurtu zależna jest od producenta, dlatego przed zakupem warto zapoznać się ze składem produktu. W 100 g jogurtu naturalnego znajduje się zazwyczaj ok. 3 g tłuszczu, 6 g węglowodanów oraz 5 g białka. Jogurt naturalny jest bogatym źródłem witamin A, C, D oraz witamin z grupy B.
W jogurcie naturalnym nie brakuje również kwasu foliowego. Dodatkowo każdy jogurt naturalny powinien zawierać wapń, potas, cynk, fosfor i sód. W jogurcie naturalnym znajdują się także żywe kultury bakterii, które czynią ten produkt szczególnie polecanym dla zdrowia.
Jogurt naturalny - właściwości
Jogurt naturalny znany jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Ze względu na obecność żywych kultur bakterii zalecany jest przy terapii antybiotykowej, ponieważ odbudowuje florę bakteryjną jelit. Warto sięgać po jogurt naturalny, aby wzmocnić odporność organizmu oraz aby zapobiec nawracającym infekcjom grzybiczym.
Spożywanie jogurtów naturalnych ma bardzo korzystny wpływ na metabolizm i proces trawienia. Jogurty naturalne są pomocne zarówno przy biegunkach, jak i wzdęciach oraz zaparciach.
Naturalny jogurt niedosładzany cukrem i sztucznymi substancjami jest zdrowy dla zębów. Zawiera cenny dla nich wapń, a także poprzez zmniejszenie ilości szkodliwych bakterii, niweluje nieprzyjemny zapach z ust. Częste spożywanie jogurtów naturalnych zmniejsza osadzanie się kamienia nazębnego i zapobiega pojawianiu się próchnicy. Niektórzy dietetycy twierdzą, że jedzenie jogurtu naturalnego może załagodzić objawy PMS, poprzez zmniejszenie obrzęku, bólu i uczucia dyskomfortu w podbrzuszu.
Zastosowanie jogurtu naturalnego
Jogurt naturalny można spożywać jako przekąskę lub dodatek do sałatek, zup czy dań obiadowych. Neutralny smak jogurtu naturalnego powoduje, że sprawdza się w daniach na słodko i na słono.
Jogurt naturalny to produkt, który powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach i codziennym menu. Dodatkowo jogurt naturalny można stosować jako kosmetyk. Jego właściwości pomogą przy oparzeniach skóry, szczególnie po zbyt intensywnym opalaniu w bardzo słoneczne dni. Aby złagodzić ból i pieczenie po słonecznym oparzeniu, wystarczy na skórę nałożyć grubą warstwę jogurtu naturalnego.
Ten produkt sprawdza się również przy niwelowaniu obrzęków po ugryzieniu komarów. Jogurt naturalny można wykorzystać również do zrobienia maseczki na twarz. Skóra na twrazy po takiej kuracji jest nawilżona i gładka.
Warto również zastosować jogurt naturalny do pielęgnacji włosów, zwłaszcza tych przesuszonych. Ponadto mieszanka jogurtu naturalnego z sokiem z cytryny to skuteczny preparat do walki z łupieżem.
Jogurt naturalny na odchudzanie
Jogurt naturalny to produkt, który warto włączyć do swojej diety, aby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Dieta jogurtowa, w której jogurt naturalny stanowi podstawę żywienia, idealnie sprawdzi się wśród osób, które zmagają się z niewielką nadwagą.
Spożywanie jogurtów naturalnych wyreguluje przemianę materii i przyspieszy metabolizm. Zakłada się, że podczas kuracji odchudzającej opierającej się na jogurtach naturalnych w ciągu dwóch tygodni można zrzucić ok. 6 kg.