GotowaniePrzepisyDomowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis

Na cienkim czy na grubym? Z ostrym sosem, a może łagodnym? Polacy coraz częściej zajadają się kebabami. A, gdy nie mogą ich dostać na mieście, to próbują sami przyrządzać je w domu.

Domowy kebab hitem internetu. Przedstawiamy przepis
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

28.02.2018 | aktual.: 28.02.2018 15:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeszcze kilka lat temu najczęstszymi fast foodami były hot dogi i hamburgery. Dziś te szybkie przekąski odeszły do lamusa. Na ich miejsce wskoczyły kebaby. Polacy pokochali dania przyrządzane w 10 minut. Mięso w bułce czy na talerzu najpierw królowało jako danie poimprezowe. Dziś kebaby jedzone są na śniadanie, obiad czy kolacje.I choć polski kebab nijak się ma do prawdziwego kebapa, to danie to zyskuje coraz więcej fanów w kraju.

Internet jest pełen przepisów na domowego kebaba. Różnią się one rodzajem mięsa, sposobem podania czy surówką w środku. Kilka dni temu w sieci wyłonił się jednak zwycięzca. Przedstawiamy przepis, który pokochali fani "tureckiego" jedzenia.

Domowego kebaba przygotujemy z 800 gramów mięsa z kurczaka. Najlepsze do tego będą filety z udek, ponieważ nie będzie trzeba ich "rozdrabniać". Plastry kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem, słodką lub ostrą, mieloną papryką i granulowanym czosnkiem. Następnie mięso marynujemy w 300 ml jogurtu naturalnego i odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie przygotowujemy stelaż na kebaba. Na trzy lub cztery patyczki z szaszłyka nadziewamy połówkę dużego obranego ziemniaka. Warzywo ma stanowić nasz spód, tak aby mięso nie zsunęło się na dół. Kolejno na to nadziewamy kurczaka i na wierzch wbijamy połówkę cebuli. Naszego kebaba na patyczkach owijamy w folię spożywczą, formując zgrabny rulon. Wkładamy do lodówki na m.in. godzinę. Po upłynięciu wyznaczonego czasu odwijamy go z folii, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Kebaba ustawiamy w pozycji pionowej, patyczki zaczepiamy o "kratki" w środku. Całość pieczemy ok. 1,5 godziny.

Kebaba podajemy na talerzu z frytkami lub w bułce. Frytki możemy kupić mrożone i odgrzać je w piekarniku lub usmażyć na oleju. Jeśli nie jesteśmy jednak fanami kupnych produktów, to dodatek możemy przygotować sami w domu. Pięć ziemniaków należy obrać i pokroić na cienkie paseczki. Warzywa myjemy w wodzie, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Wrzucamy do garnka z gotującym olejem. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się tłuszczu.

W kebabie ważna jest także surówka. Tę najlepiej przygotować z białej lub czerwonej kapusty. Białą kapustę myjemy, szatkujemy i obficie solimy. Odstawiamy za kilkanaście minut, aby wchłonęła sól do środka. Do miski z kapustą dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę i cebulę. Wszystko mieszamy z olejem, sokiem z cytryny i cukrem.

Łagodny sos do kebaba przygotujemy z czterech łyżek majonezu, łyżki jogurtu naturalnego, czterech łyżek ketchupu, szczypty soli i pieprzu. Całość mieszamy w szklance z ziołami prowansalskimi. Jeśli chcemy mocniej doprawić sos, aby był pikantny, to dodajmy do niego np. papryczkę chili.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)