FitnessDania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań

Dania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań

Dania niskokaloryczne. Propozycje smacznych i sycących dietetycznych dań
Źródło zdjęć: © Fotolia
14.12.2018 14:29, aktualizacja: 19.12.2018 18:47

Dania niskokaloryczne są fundamentem każdej diety redukcyjnej. Odpowiednio przyrządzone dania niskokaloryczne wcale nie muszą być pozbawione smaku i cennych składników odżywczych. Poznaj propozycje i przepisy na niskokaloryczne dania, które pozwolą ci najeść się do syta.

Dania niskokaloryczne - zupy

Zupy krem są idealnym pomysłem na niskokaloryczne danie. Zupy krem wykonane z warzyw zawierają niewiele kalorii, a przy okazji są bardzo pożywne i sycące.

Krem ze świeżych pomidorów i ciecierzycy z pełnoziarnistym pieczywem

Krem ze świeżych pomidorów dostarcza organizmowi mnóstwo minerałów i witamin, a ciecierzyca dodatkowo zagęszcza zupę.

Składniki:

  • 6 świeżych pomidorów;
  • pół szklanki ciecierzycy;
  • cebula;
  • litr bulionu warzywnego;
  • łyżka oleju rzepakowego;
  • 4 kromki chleba razowego;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Przygotowanie:
Dzień wcześniej namocz ciecierzycę w wodzie by zmiękła. Cebulkę posiekaj i podsmaż na patelni, następnie dodaj pomidory i gotuj przez kilka minut. W tym czasie gotuj ciecierzycę, aby była całkowicie miękka. Następnie wlej bulion i ugotowaną ciecierzycę do duszących się pomidorów. Doprowadź całość do wrzenia. Po ostygnięciu zblenduj zupę i podawaj z bazylią i kawałkami chleba razowego.

Dania niskokaloryczne - faszerowany bakłażan

Dania faszerowane są niskokaloryczne i cieszą się dużą popularnością, ponieważ dowolność łączenia składników sprawia, że mogą posmakować praktycznie każdemu. Bakłażana można faszerować mięsem, a także można go przygotować w wersji wegetariańskiej, mieszając ze sobą wyłącznie warzywa.

Składniki:

  • dwa średniej wielkości bakłażany;
  • filet z piersi z kurczaka;
  • warzywa - pomidor, kukurydza, pieczarki, cebula, czosnek, czerwona fasola;
  • ser mozarella;
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia (i inne ulubione przyprawy).

Przygotowanie:
Bakłażany przekrój wzdłuż na połowy, wydrąż miąższ i posyp solą. Odczekaj aż sól zareaguje z bakłażanem i zetrzyj ją ręcznikiem papierowym, to pozwoli ci pozbyć się gorzkawego smaku bakłażana. Miąższ pokrój na drobną kostkę. Pierś z kurczaka drobno pokrój i duś w rondelku pod przykrywką. Pomidora, pieczarki i cebulę również pokrój w kostkę i wymieszaj z kukurydzą i fasolą.

Połącz wszystkie składniki na farsz i uzupełnij nim wydrążone połówki bakłażana. Na wierzchu zetrzyj odrobinę sera mozarella. Tak przygotowane bakłażany wsadź do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 30 minut.

Dania niskokaloryczne - frittata

Fritatta to popularne danie kuchni włoskiej i hiszpańskiej. Fritatta to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką czy serem. Jak przygotować niskokaloryczną wersję frittaty?

Składniki:

  • 200 g chudego twarogu;
  • 400 g mielonego mięsa z indyka;
  • cukinia;
  • krojone pomidory w puszce;
  • cebula;
  • 2 całe jajka i 4 białka;
  • pieprz, sól i zioła prowansalskie.

Przygotowanie:
Mięso mielone podsmaż bez tłuszczu w głębokiej patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a cukinię w plastry. Wymieszaj oba warzywa i podduś na małym ogniu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj w większym naczyniu. Następnie gotową masę przełóż do formy na tartę i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.