Zupa kapuściana – charakterystyka i właściwości. Jak ją zrobić?
Zupa kapuściana ułatwia odchudzanie, reguluje pracę jelit, oczyszcza je i działa moczopędnie. Odciąża także żołądek i odtruwa wątrobę. Jak przygotować zupę kapuścianą? Poznaj jej właściwości i prosty przepis.
Właściwości kapusty
Głównym składnikiem zupy kapuścianej jest kapusta. Zaliczana jest do najmniej kalorycznych warzyw, będąc jednocześnie jednym z najbardziej odżywczych. Kapusta jest źródłem dużej ilości błonnika, zawiera niewiele białka i węglowodanów, za to nie zawiera tłuszczów.
Kapusta jest źródłem witamin C, B, A, E, K, rutyny, potasu i magnezu. W zewnętrznych mocno zielonych liściach kapusty jest najwięcej żelaza i kwasu foliowego.
Zupa kapuściana a dieta kapuściana
Zupa kapuściana jest podstawą diety kapuścianej ze względu na małą liczbę kalorii. Dzięki temu, jedząc zupę kapuścianą szybko zauważymy pierwsze efekty.
Już po pierwszym tygodniu stosowania diety kapuścianej można schudnąć od 3 do 6 kilogramów. Podczas pierwszego etapu odchudzania zupę je się przez pierwsze 3 dni, a następnie wprowadza się inne produkty. Metoda ta jest więc bardzo monotonna.
Dieta na bazie zupy kapuścianej jest skuteczna i pozwoli schudnąć, pod warunkiem, że po zakończeniu nie wrócimy do starych nawyków żywieniowych. Stosowanie jej dłuższy czas może jednak spowodować niedobory makro- i mikroelementów oraz witamin. Zaleca się, aby dieta kapuściana była metodą na oczyszczanie organizmu, a nie odchudzanie, gdyż szybki spadek masy ciała pogarsza kondycję organizmu.
Zupa kapuściana – sposób przygotowania
Zupa kapuściana jest prosta w przygotowaniu. Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- główkę kapusty włoskiej, o wadze około 1,5 kilograma,
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów lub 1/2 litra gęstego przecieru pomidorowego,
- zieloną i czerwoną paprykę,
- 3 średnie cebule,
- marchewkę, pietruszkę, seler i por,
- bulion warzywny,
- 3 litry wody,
- przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku i łyżeczkę majeranku.
Przygotowanie:
Kapustę należy poszatkować i zalać wodą. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, por i seler oraz bulion warzywny i przyprawy, oprócz majeranku. Warzywa gotować około 15-20 minut. Pomidory i paprykę należy pokroić w drobną kostkę, a cebulę w pióra. Warzywa dodać do zupy i gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu, aż staną się miękkie. Na koniec doprawić do smaku i dodać majeranek. Zupę nalewać w słoiki, a gdy wystygną przechowywać w lodówce.
Zupa kapuściana – przeciwwskazania
Zupa kapuściana nie powinna być traktowana jako podstawa codziennej diety. Chociaż nie ma jako takich przeciwwskazań do spożywania zupy z kapusty, ze względu na niską zawartość wapnia czy białka nie powinna być spożywana dłużej niż przez tydzień. W trakcie diety na bazie zupy kapuścianej, z powodu jej niskiej kaloryczności, odradza się wzmożoną aktywność fizyczną. Diety kapuścianej nie powinno stosować się częściej niż w co dwu tygodniowych przerwach.