Pomidor - wartości odżywcze, kalorie i właściwości
03.11.2018 12:32, aktual.: 03.11.2018 12:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pomidor to warzywo, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Różnorodność smaków i zapach odmian pomidora sprawia, że jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sałatek, zup oraz sosów. Co warto wiedzieć o pomidorze? Jakie są jego wartości odżywcze i z jakich właściwości prozdrowotnych słynie?
Kilka słów o pomidorze
Pomidor to warzywo, które pochodzi z zachodniej części Ameryki Południowej. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem tej rośliny jest pomidor zwyczajny. Polska nazwa pomidorów to pochodna włoskiego_ pomi dei mori_, czyli jabłka wrzosowisk.
Pomidory dojrzewają w grupach na jednym krzaku, są okrągłe, aromatyczne i najczęściej w kolorze czerwieni, ciemnego różu czy pomarańczu. Współcześnie pomidory zajmują czwarte miejsce pod względem popularności wśród warzyw.
Stanowią podstawę diety milionów ludzi na całym świecie. A największą sławą cieszą się w krajach basenu Morza Śródziemnego.
Ile kalorii ma pomidor?
Pomidory to warzywa, które idealnie sprawdzają się w diecie odchudzającej. Wynika to z faktu, iż 100 g pomidorów zawiera zaledwie 18 kcal.
Jeden średni pomidor waży ok 180-200 g, więc zawiera nie więcej niż 40 kcal. Podstawowym składnikiem pomidorów jest woda, dlatego nawadniają organizm w trakcie diety i zaspokajają pragnienie.
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidor jest pełen wartościowych składników odżywczych. Pomidory są bogatym źródłem witamin C, E, B, PP i K. Charakteryzuje je bardzo wysoka zawartość potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
W pomidorach znajduje się także miedź, kobalt i mangan. Ważnym składnikiem pomidorów jest likopen, który nadaje pomidorom ich czerwoną barwę. Dodatkowo to antyutleniacz, który zapobiega miażdżycy czy zawałom serca. Pomidor zawiera także błonnik pokarmowy, dlatego jego spożycie zaspokaja na chwilę poczucie głodu.
Właściwości pomidorów
Właściwości prozdrowotne pomidorów to żadna tajemnica, a lista korzyści związanych z ich spożywaniem jest naprawdę długa. Wśród najważniejszych właściwości pomidorów można wymienić zmniejszanie ryzyka ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, zawał serca czy nadciśnienie tętnicze.
Pomidory opóźniają starzenie się. Antyoksydanty zawarte w pomidorach mają silne właściwości przeciwutleniające, co pozwala usuwać szkodliwe toksyny z organizmu. Pomidory wpływają również na produkcję kolagenu, przez co zbawiennie wpływają na kondycję skóry.
Ponadto wysoka zawartość likopenu zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych typów nowotworów. Spożywanie pomidorów pozytywnie wpływa na zdrowie oczu, witamina A zapobiega kurzej ślepocie, a witamina C przeciwdziała zaćmie starczej. Pomidory dodatkowo wspomagają proces odchudzania, utrzymują metabolizm na właściwym poziomie i zapobiegają otłuszczeniu mięśni.
Warto również zauważyć, że pomidory zabezpieczają skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz widocznie wpływają na poprawę samopoczucia. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu są idealną przekąską dla osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością. Indeks glikemiczny świeżego pomidora wynosi 30.