Eklerki z nutą czarnej porzeczki

Na ich widok ślinka cieknie, a po pierwszym kęsie przenosimy się w słodką krainę rozpusty. Zamiast kupować, można je przygotować własnoręcznie. Przepis poleca Ewa Kluczyńska, autorka bloga "My Way Sweets".

Domowe eklerki
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 100 g masła
  • 125 ml wody
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki mąki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Dodatkowo: konfitura z czarnej porzeczki

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Mleko, masło i wodę rozpuszczamy w rondelku. Gdy się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia, dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od łyżki i ścianek rondelka. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Ciasto przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką ( powinna być gruba). Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski, o długości ok. 10 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez ok. 20-25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy na pół.

Nadzienie:

Mleko gotujemy w rondelku. Cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i mąkę chwilę razem ucieramy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do mleka i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do rozpuszczonej czekolady. Dokładnie mieszamy. Masy wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziły, zanim zaczniemy nadziewać eklerki. Przekładamy do worków cukierniczych o różnych końcówkach. Najpierw nakładamy masę czekoladową, łyżeczkę konfitury z czarnej porzeczki, przykrywamy białą masą.
Górę eklerków można dodatkowo zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i posypać cukrem pudrem, płatkami migdałów etc.

POLECAMY:

Naleśniki bananowe z kardamonem

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Syn umierał jej na rękach. Ewa Gorzelak mówi, co wydarzyło się potem
Syn umierał jej na rękach. Ewa Gorzelak mówi, co wydarzyło się potem
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
"Wdowia choroba". Co się dzieje z kobietą, która nie uprawia seksu?
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Polskie imię wymiera. W 2024 roku nosi je jedynie 19 kobiet
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Beata Fido odeszła z TVP w cieniu skandalu. Co robi dziś?
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Była pokojówka zdradza kulisy hoteli. Trzech rzeczy unika jak ognia
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Bąble na podłodze? Ten trik uratuje twoje panele
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Pokazał, co zobaczył na mięsie z Biedronki. Sieć zareagowała
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Metoda 12-3-30 robi furorę. W mig zgubisz kilogramy
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Brama to jedna z najzdrowszych ryb. Lepsza od dorsza i łososia
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Schudła 100 kg. "Możesz czasami zjeść lody albo kiełbasę"
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Czy praca w niedzielę to grzech? Oto co mówi Kościół
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny
Najgorsze mięso do rosołu. Wyjdzie mętny