Herbata: z czym ją łączyć, aby wydobyć jej cudowne właściwości?
Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami. Oto kilka przykładów na to, jak wydobyć z herbaty jej cudowne właściwości.
20.05.2014 | aktual.: 20.05.2014 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami. Oto kilka przykładów na to, jak wydobyć z herbaty jej cudowne właściwości.
Do związków organicznych występujących w herbacie, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie, należą przede wszystkim katechiny. Katechiny należą do przeciwutleniaczy, spełniających pożyteczną funkcję w organizmie – pomagają w pozbywaniu się toksyn, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Poza tym herbata zawiera witaminy: A, B1 i B2, C, E i K.
Teina zawarta w tym napoju działa zaś pobudzająco, a poza tym pomaga w uwalnianiu adrenaliny – najważniejszego hormonu dla układu nerwowego. Mieszając herbatę z innymi ziołami albo z olejkami eterycznymi możemy wydobyć z niej kolejne właściwości. W przypadku olejków należy jednak zachować ostrożność, ponieważ mają one bardzo silne działanie, a stężenie niektórych substancji może być w nich nawet pięćdziesiąt razy wyższe niż w roślinie, z której pozyskano olejek. Dlatego olejki najlepiej rozpuszczać, np. w miodzie.
Pobudzenie energii: czarna herbata i olejek miętowy
Czarna herbata ze względu na długi proces fermentacji, jaki przechodzi, najbardziej obfituje w teinę, dlatego też jej działanie na mózg i centralny układ nerwowy jest najszybszy. Czarna herbata doskonale nadaje się na początek dnia, aby pobudzić w nas energię, a także wzmocnić naszą uwagę i koncentrację. Olejek miętowy zaś ma działanie antydepresyjne i antyseptyczne, a poza tym łagodzi uczucie zmęczenia.
Napój wykonany z połączenia tych dwóch składników obudzi w nas nowe siły i chęci do życia. Aby przygotować herbatkę energetyzującą, zaparzamy w kubku płaską łyżeczkę czarnej herbaty (ważne, aby była dobrej jakości, najlepiej z atestem ekologicznym) i czekamy około pięciu minut. Olejek miętowy rozpuszczamy w łyżeczce miodu, a kiedy te dwa składniki się zmieszają, dodajemy je do herbaty. Napój ten można pić codziennie zamiast kawy – pobudzanie organizmu teiną jest znacznie zdrowsze niż picie kofeiny.
Na problemy z zaśnięciem: herbata ulung i lipa
Herbata ulung składa się z całych zwiniętych liści, poddawanych procesowi częściowej fermentacji. Ulung zawiera o wiele mniej pobudzającej teiny niż herbata czarna, ale za to obfituje w inną substancję o podobnej nazwie, lecz zupełnie innych właściwościach – teaninę. Teanina to aminokwas mający działanie relaksujące i uspokajające. W połączeniu z kwiatami lipy, herbata ulung to świetny środek uspokajający i nasenny, którym możemy zastąpić tabletki.
Aby kuracja przyniosła najlepsze efekty, powinno się stosować ją około dwóch tygodni, pijąc codziennie przed snem napar. Herbatę ulung należy przygotowywać w pojemnej filiżance albo w czajniczku, ponieważ jej duże liście, aby w procesie parzenia oddały wszystkie swoje właściwości, potrzebują miejsca na rozwinięcie się po zalaniu wrzątkiem. Do czajniczka z herbatą wrzucamy garść suszonych kwiatów lipy albo kilkanaście kropel ekstraktu z lipy. Po czternastodniowej kuracji powinniśmy zrobić kilka dni przerwy, po czym możemy powrócić do wieczornej ceremonii picia herbaty.
Wspomaganie diety odchudzającej: herbata ulung i pu-erh z pąkami brzozy
Pu-erh to chińska herbata czerwona, która od dawna ma zastosowanie w dietach odchudzających – substancje w niej zawarte pomagają organizmowi spalać tłuszcz oraz eliminować cholesterol z krwi. W połączeniu z herbatą ulung, mającą właściwości oczyszczania ciała z toksyn, stanowi doskonały napój dla osób walczących z nadwagą. Brzoza zaś ma właściwości oczyszczające, a poza tym pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – w szczególności na wątrobę.
Aby przygotować napar wspomagający odchudzanie, należy zmieszać herbatę ulung i pu-erh i parzyć je przez co najmniej dziesięć minut pod przykryciem. Następnie dodajemy 10 kropel ekstraktu z pąków brzozy i mieszamy. Napar pijemy raz dziennie w trakcie stosowania diety odchudzającej.
Na poprawienie pamięci: herbata zielona i miłorząb japoński z olejkiem waniliowym
Zawarte w zielonej herbacie polifenole działają pozytywnie na mózg, zapobiegając jego starzeniu. Miłorząb japoński zaś obfituje w przeciwutleniacze, usprawniające funkcjonowanie tego narządu. Zawarta zaś w wanilii wanilina jest substancją równoważącą działanie układu nerwowego, poprawiającą pamięć i koncentrację. Ci, którym często zdarza się o czymś zapomnieć, mogą pomóc sobie, pijąc napar zawierający mieszankę tych trzech składników. W dużej filiżance zaparzamy kilka piórek zielonej herbaty wymieszanej z łyżeczką suszonych liści miłorzębu japońskiego.
Odstawiamy pod przykryciem na dziesięć minut. Kroplę olejku waniliowego rozpuszczamy w łyżeczce miodu i dodajemy do herbaty. Pijemy codziennie przez dwa tygodnie po dwie filiżanki dziennie, następnie robimy dwutygodniową przerwę i powtarzamy kurację.
Na podst. Femina.fr Anna Loska (al/mtr), kobieta.wp.pl