Kawa chroni przed rakiem wątroby
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć. Wnioski wyciągnięto na podstawie analizy 34 badań naukowych, które obejmowały 8 mln osób i 24.5 tys. przypadków raka wątroby.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć. Wnioski wyciągnięto na podstawie analizy 34 badań naukowych, które obejmowały 8 mln osób i 24.5 tys. przypadków raka wątroby.
Naukowcy ze Światowego Funduszu Badań nad Rakiem w Londynie stwierdzili, że podczas gdy picie trzech lub więcej drinków dziennie może znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na raka wątroby, regularne spożywanie kawy ma związek ze zmniejszeniem prawdopodobieństwa rozwoju tego nowotworu. Wskaźniki raka były o 29 procent niższe u konsumentów kawy w porównaniu z tymi, którzy nie sięgają po ten napój.
- Kawa i ekstrakty z kawy zmniejszają ekspresję genów mających udział w stanach zapalnych, a efekty wydają się być najbardziej widoczne w wątrobie - czytamy w raporcie "Liver Cancer 2015" ("Rak Wątroby 2015"). Wnioski wyciągnięto na podstawie analizy 34 badań naukowych, które obejmowały 8 mln osób i 24.5 tys. przypadków raka wątroby. Jak zaznaczają autorzy, dalsze badania będą potrzebne w celu dokładniejszego określenia, dlaczego kawa ma tak pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.
Poza kawą i alkoholem, zbadano również rolę aflatoksyn w wywoływaniu raka wątroby. Aflatoksyny są wytwarzane przez pleśń i mają ścisły związek z nowotworem wątroby. Zazwyczaj powstają na źle przechowywanej żywności, co jest szczególnie problemem w krajach rozwijających się w ciepłym klimacie. Płatki zbożowe, przyprawy, orzechy, suszone owoce i czarny pieprz są szczególnie podatne na tego typu formy pleśni.
Rak wątroby jest szóstym najczęstszym nowotworem złośliwym na świecie, a wśród nowotworowych przyczyn zgonów jest na trzeciej pozycji. W Polsce zajmuje natomiast znacznie dalsze miejsca. Ponad 90 proc. jego przypadków stanowi rak wątrobowokomórkowy. Do najważniejszych czynników ryzyka tego nowotworu zalicza się przewlekłą infekcję wirusem zapalenia wątroby – HBV lub HCV oraz nadużywanie alkoholu. W dalszej kolejności są to: otyłość i cukrzyca oraz palenie papierosów. Do najpowszechniejszych symptomów tego raka należą: ból brzucha, wymioty, wzdęcia, nudności, utrata apetytu, zmęczenie, świąd, zażółcenie skóry i oczu.
Wśród produktów, które pomagają w hamowaniu powstawania komórek nowotworowych w wątrobie, są ryby. Jeśli chodzi o kawę, wiadomo że pomaga także uchronić się m. in. przed cukrzycą typu 2, marskością wątroby i chorobą Parkinsona.
Na podstawie ilca-online.org/(gabi)/ WP Kobieta