FitnessKolacja fit dla każdego

Kolacja fit dla każdego

Kolacja fit dla każdego
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa
09.09.2018 17:42, aktualizacja: 19.12.2018 14:31

Lekka kolacja może być nie tylko zdrowa, ale również smaczna. Fit kolacja to nie tylko nudna zielona sałata praktycznie bez dodatków, ale również ciekawe dania, takie jak placki, makaron czy muffiny. Lekka kolacja powinna znaleźć się na talerzu do 3 godzin przed pójściem spać.

Fit placki warzywne pieczone

Składniki:

  • 500 g ziemniaków;
  • 2 duże marchewki;
  • 1 duża cukinia;
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody;
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny;
  • pół łyżeczki kminku;
  • pół pęczka koperku, umytego, osuszonego i posiekanego;
  • 150 g jogurtu naturalnego;
  • świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  • Zalej siemię lniane w szklance wodą i odstaw na kwadrans do napęcznienia.
  • Wyszoruj warzywa i zetrzyj na grubych oczkach tartki.
  • Do dużej miski włóż starte warzywa i dociskaj ręką, żeby odciskać nadmiar wody.
  • Połącz je ze spęczniałym siemieniem lnianym, mąką, sokiem z cytryny, kminkiem i porządnie wymieszaj.
  • Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i nakładaj łyżką masę na placki, dociskając nieco.
  • Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 230 st. C bez termoobiegu przez kwadrans, a następnie każdy placek przekręć ostrożnie na drugą stronę i piecz kolejny kwadrans.
  • W miseczce połącz jogurt naturalny z koperkiem i dopraw pieprzem.
  • Upieczone placki warzywne podawaj na gorąco z kleksem sosu koperkowego na bazie jogurtu.

Fit makaron z pieczoną papryką

Składniki:

  • 200 g pełnoziarnistego makaronu;
  • 3 czerwone papryki;
  • 1 łyżka odsączonych kaparów;
  • 1 łyżeczka sosu sojowego;
  • 3 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni;
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie:

  • Umyj papryki, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne.
  • Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.
  • Piecz do sczernienia skórki ok.45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
  • Gorącą paprykę umieść w lunchboxie i zamknij szczelnie.
  • Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku.
  • Po ok. godzinie bez problemu zdejmiesz czarną skórkę z papryki palcami.
  • Zmiksuj papryki w naczyniu blendera, dodaj sos sojowy i wymieszaj łyżką.
  • Podawaj makaron polany sosem paprykowym, posypany kaparami, sezamem i oprószony świeżo zmielonym pieprzem – lekka kolacja gotowa!

Wytrawne fit muffinki jajeczne

Składniki:

  • 4 duże jaj z wolnego wybiegu;
  • pół szklanki mleka roślinnego;
  • pół szklanki płatków owsianych górskich, mogą być wcześniej podprażone na suchej patelni;
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych w różnych kolorach, umytych i przekrojonych na połówki;
  • 3 łyżki drobno pokrojonych i wyłuskanych orzechów włoskich;
  • 2 garści liści świeżego szpinaku;
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku;
  • szczypta soli;
  • świeżo zmielony pieprz;
  • pół pęczka szczypiorku do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Podduś liście szpinaku na patelni z 3 łyżkami wody przez 2 minuty, mieszając.
  • Na patelnię dodaj granulowany czosnek i porządnie wymieszaj.
  • Umyte jajka wbij do dużej miski.
  • Dodaj wszystkie składniki oprócz szczypiorku i wymieszaj.
  • Piecz wytrawne muffiny w foremkach na babeczki w 200 st. C ok. 20 minut.