Przepisy na dania z jajek. Muffiny jajeczne i frittata
Gotowane jajka na twardo czy jajecznica nie pozwalają rozwinąć pełnego wachlarza jajecznych możliwości kulinarnych. Wypróbuj jajeczne wariacje razem z nami – oto przepisy na muffiny jajeczne oraz frittatę.
26.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:52
Muffiny jajeczne – danie z jajek dla każdego
Muffiny jajeczne to szalenie efektowne dania z jajek, na których przygotowanie nie trzeba ani specjalnie dużo czasu ani wielkiego doświadczenia w kuchni. Sprawdzą się na śniadanie, lunch i kolację, można je bezpiecznie spakować do szkoły, pracy czy na piknik, smakują zarówno na zimno, jak i od razu po wyjęciu z piekarnika.
Składniki na 8 muffinek jajecznych z boczkiem i porami:
- 5 dużych jajek.
- 1 por.
- 150 g chudego, wędzonego boczku.
- 100 ml chudej śmietany.
- Kilka listków (bez stwardniałych części) jarmużu.
- Sól.
- Pieprz.
- Drobno posiekany szczypiorek.
- Kilka łyżek oleju do smażenia.
Przygotowanie muffinów jajecznych:
- Pokrój pory w cienkie półtalarki, a boczek w kosteczkę.
- Podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju pory przez 3 minuty, a przez kolejne 3 minuty smaż je z boczkiem i listkami jarmużu, mieszając.
- W dużej misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypiorek i porządnie wymieszaj.
- Przelej masę jajeczną do papierowych foremek do pieczenia muffinów albo do silikonowej blaszki ze specjalnymi otworami.
- Piecz jajeczne muffinki przez ok. kwadrans w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, najlepiej bez termoobiegu, żeby wypieki się nie przypaliły.
- Smaczne i pożywne wytrawne muffiny jajeczne podawaj jako samodzielne danie albo z sosem pomidorowym lub guacamole do maczania.
Frittata – najprostszy przepis na danie z jajek
Danie z jajek chętnie robione i jedzone nawet przez Madonnę to pyszna frittata o włoskim rodowodzie. Przepisy na jajka z patelni tego typu są blisko spokrewnione chociażby z naszym rodzimym omletem, hiszpańską tortillą czy francuską quiche. Lekka, lecz pożywna, zapiekana masa jajeczna z warzywami i serem zachwyci niejednego.
Składniki:
- 6 dużych jajek z wolnego wybiegu.
- 150 g sera feta.
- 50 g sera koziego.
- 2 garści świeżego szpinaku baby.
- 1 posiekana cebula.
- 3 obrane i zmiażdżone ząbki [czosnku (https://kuchnia.wp.pl/czosnek-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zastosowanie-przepisy-6109088466265729a).
- Kilka łyżek oleju do smażenia.
- Ulubione świeże zioła do podania.
- Sól.
- Świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie frittaty:
- Wbij umyte jajka do miski, uważając na skorupki i porządnie roztrzep widelcem.
- Do masy jajecznej dodaj pokruszony ser feta, sól, pieprz.
- Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż na złoto cebulę, dodaj czosnek, szpinak i wymieszaj.
- Po 2 minutach wlej na patelnię masę jajeczną.
- Smaż 3 minuty na niewielkim ogniu, pokrusz na frittatę rozdrobniony ser kozi i delikatnie wygładź powierzchnię łopatką.
- Przewrócenie dania na drugą stronę może nastręczyć nieco trudności, możesz więc wstawić patelnię na kolejne kilka minut do piekarnika (jeśli nadaje się do tego) albo przykryć patelnię pokrywką i zostawić ją na gazie przez 3 minuty.
- Podawaj frittatę poporcjowaną i posypaną posiekanymi świeżymi ziołami, udekorowaną cząstkami pomidorów z jogurtowym sosem czosnkowym – opcji jest mnóstwo.