FitnessPrzepisy na dania z jajek. Muffiny jajeczne i frittata

Przepisy na dania z jajek. Muffiny jajeczne i frittata

Gotowane jajka na twardo czy jajecznica nie pozwalają rozwinąć pełnego wachlarza jajecznych możliwości kulinarnych. Wypróbuj jajeczne wariacje razem z nami – oto przepisy na muffiny jajeczne oraz frittatę.

Przepisy na dania z jajek. Muffiny jajeczne i frittata
Źródło zdjęć: © iStock.com
Agnieszka Krasa

26.08.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Muffiny jajeczne – danie z jajek dla każdego

Muffiny jajeczne to szalenie efektowne dania z jajek, na których przygotowanie nie trzeba ani specjalnie dużo czasu ani wielkiego doświadczenia w kuchni. Sprawdzą się na śniadanie, lunch i kolację, można je bezpiecznie spakować do szkoły, pracy czy na piknik, smakują zarówno na zimno, jak i od razu po wyjęciu z piekarnika.

Składniki na 8 muffinek jajecznych z boczkiem i porami:

  • 5 dużych jajek.
  • 1 por.
  • 150 g chudego, wędzonego boczku.
  • 100 ml chudej śmietany.
  • Kilka listków (bez stwardniałych części) jarmużu.
  • Sól.
  • Pieprz.
  • Drobno posiekany szczypiorek.
  • Kilka łyżek oleju do smażenia.

Przygotowanie muffinów jajecznych:

  • Pokrój pory w cienkie półtalarki, a boczek w kosteczkę.
  • Podsmaż na rozgrzanym na patelni oleju pory przez 3 minuty, a przez kolejne 3 minuty smaż je z boczkiem i listkami jarmużu, mieszając.
  • W dużej misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypiorek i porządnie wymieszaj.
  • Przelej masę jajeczną do papierowych foremek do pieczenia muffinów albo do silikonowej blaszki ze specjalnymi otworami.
  • Piecz jajeczne muffinki przez ok. kwadrans w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, najlepiej bez termoobiegu, żeby wypieki się nie przypaliły.
  • Smaczne i pożywne wytrawne muffiny jajeczne podawaj jako samodzielne danie albo z sosem pomidorowym lub guacamole do maczania.

Frittata – najprostszy przepis na danie z jajek

Danie z jajek chętnie robione i jedzone nawet przez Madonnę to pyszna frittata o włoskim rodowodzie. Przepisy na jajka z patelni tego typu są blisko spokrewnione chociażby z naszym rodzimym omletem, hiszpańską tortillą czy francuską quiche. Lekka, lecz pożywna, zapiekana masa jajeczna z warzywami i serem zachwyci niejednego.

Składniki:

  • 6 dużych jajek z wolnego wybiegu.
  • 150 g sera feta.
  • 50 g sera koziego.
  • 2 garści świeżego szpinaku baby.
  • 1 posiekana cebula.
  • 3 obrane i zmiażdżone ząbki [czosnku (https://kuchnia.wp.pl/czosnek-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zastosowanie-przepisy-6109088466265729a).
  • Kilka łyżek oleju do smażenia.
  • Ulubione świeże zioła do podania.
  • Sól.
  • Świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie frittaty:

  • Wbij umyte jajka do miski, uważając na skorupki i porządnie roztrzep widelcem.
  • Do masy jajecznej dodaj pokruszony ser feta, sól, pieprz.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż na złoto cebulę, dodaj czosnek, szpinak i wymieszaj.
  • Po 2 minutach wlej na patelnię masę jajeczną.
  • Smaż 3 minuty na niewielkim ogniu, pokrusz na frittatę rozdrobniony ser kozi i delikatnie wygładź powierzchnię łopatką.
  • Przewrócenie dania na drugą stronę może nastręczyć nieco trudności, możesz więc wstawić patelnię na kolejne kilka minut do piekarnika (jeśli nadaje się do tego) albo przykryć patelnię pokrywką i zostawić ją na gazie przez 3 minuty.
  • Podawaj frittatę poporcjowaną i posypaną posiekanymi świeżymi ziołami, udekorowaną cząstkami pomidorów z jogurtowym sosem czosnkowym – opcji jest mnóstwo.
Komentarze (0)