GotowaniePrzepisyKulinarna inwazja mocy

Kulinarna inwazja mocy

Kulinarna inwazja mocy
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
07.05.2007 09:32, aktualizacja: 29.06.2010 12:37

Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.

Kiedy czujemy się zmęczeni i pozbawieni energii, sięgamy po preparaty "zasilające" nasz organizm - przodujemy pod tym względem w Europie, zajmując piąte miejsce w rankingu narodów najchętniej sięgających po leki, zwłaszcza te, które można kupić w aptekach bez recepty. Zwykle wybieramy pigułki, bo tak najprościej. Tymczasem to natura podsuwa nam najlepsze rozwiązania.

Szklanka mleka i warzywa

Wapń. Jego niedobór powoduje m.in. krzywicę, osteoporozę, zaburzenia krzepliwości krwi, osłabienie mięśni i zaburzenia przemiany materii. Źródła wapnia to: mleko i jego przetwory (z wyjątkiem masła), zielone warzywa liściaste (poza szpinakiem), owoce. Niewiele tego pierwiastka znajduje się w jajach, marchwi, selerze, pomarańczach, grejpfrutach i figach.

Zielono na talerzu

Magnez. Jego brak powoduje osłabienie mięśni, rozdrażnienie, dolegliwości jelitowe, zaburzenie procesów energetycznych komórek, niekiedy zaburzenia rytmu serca. Magnez można znaleźć w warzywach liściastych (składnik chlorofilu), mięsie i podrobach. Mleko i jego przetwory zawierają niewiele tego pierwiastka.

Zboża i mięso

Fosfor. Niedobory powodują osłabienie wytrzymałości mechanicznej kości, zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu, jego zakwaszenie i osłabienie wydolności fizycznej. Źródłami fosforu są: mleko i jego przetwory, mięso, żółtko jaj, zboża i warzywa (głównie zaś nasiona i kwiatostany roślin spożywczych).

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY!
Poezja smaku, niebo w gębie!

Przetwory mleczne

Sód. Zbyt małe ilości sodu w organizmie powodują jego odwodnienie oraz zaburzenia ciśnienia krwi. Bogatym źródłem tego pierwiastka są mleko i przetwory mleczne, białko jaj, warzywa, wody mineralne i sól kuchenna.

Owoce i warzywa

Potas. Jego brak objawia się zaburzeniami przemian energetycznych ustroju, osłabieniem mięśni, zaburzeniami rytmu serca i upośledzeniem działania nerwów. Dużo potasu znajduje się w mięsie i podrobach, ziarnach zbóż, warzywach i owocach.

Mięso, ryby, ziemniaki...

Żelazo. Niedobór tego pierwiastka powoduje anemię, zaburzenia pracy mięśni, upośledzenie pracy wszystkich komórek organizmu ("uduszenie się" z braku tlenu, gdyż żelazo wchodzi w skład enzymów oddechowych). Źródłami żelaza są: mięso zwierząt i ryb, żółtka ugotowanych jaj, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, kalafiory, ziarna zbóż, śliwki, brzoskwinie, morele, maliny, truskawki suszone owoce. Najlepiej przyswajalne żelazo znajduje się jednak w produktach pochodzenia zwierzęcego.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY!
Poezja smaku, niebo w gębie!

Rośliny morskie

Jod. Jego niedobór to niedoczynność tarczycy z konsekwencjami w postaci wola i zaburzeń przemiany materii, a w wieku dziecięcym - kretynizm. Głównym jego źródłem są warzywa, rośliny morskie oraz ryby. Warto również używać jodowanej soli kuchennej.

Ryby morskie

Fluor. Odpowiednia jego ilość to zęby, które się nie psują (szkliwo) i mocne kości. Przyswajamy go głównie z wody pitnej, ale pewne ilości zawarte są również w mięsie zwierząt oraz ryb. Cynk. Wchodzi w skład 60 enzymów kontrolujących przemianę materii. Niedobór cynku powoduje m.in. łysienie. Doskonałym źródłem jest mięso zwierząt oraz warzywa i ziarna zbóż.

Pierwiastki dla zdrowia

Kobalt, chrom, selen, wanad, niliel, cynk, krzem. Niedobór kobaltu może powodować trudne do wyleczenia anemie. Brak chromu to nasilenie objawów cukrzycy. Selen zapobiega anemii, miażdżycy i odtłuszczeniu wątroby. Inne pierwiastki mają również istotny udział w prawidłowej przemianie materii. Najczęściej wystarczająca ich ilość znajduje się w normalnej, nie wymagającej wzbogacania diecie człowieka.

[

]( /?search%5Busersreceipts%5D=1 )

NASZE NAJLEPSZE PRZEPISY!
Poezja smaku, niebo w gębie!

Źródło artykułu:WP Kobieta