Najbardziej toksyczne produkty i przedmioty domowe
Unikaj tych przedmiotów jak ognia
Coraz więcej badań sugeruje, że środki chemiczne obecne w produktach codziennego użytku mogą znacznie podnosić ryzyko problemów zdrowotnych - od niepłodności i wad wrodzonych aż do niektórych rodzajów nowotworów.
Coraz więcej badań sugeruje, że środki chemiczne obecne w produktach codziennego użytku mogą znacznie podnosić ryzyko problemów zdrowotnych - od niepłodności i wad wrodzonych aż do niektórych rodzajów nowotworów. O ile nie ma możliwości uniknięcia wszystkich obecnych w naszym otoczeniu toksyn, istnieją sposoby, aby przynajmniej je ograniczyć. Oto rzeczy, których lepiej pozbyć się z domu.
Plastikowe pojemniki na żywność
Wyniki badań opublikowanych w "Environmental Health Perspectives" nie pozostawiają wątpliwości: plastikowe opakowania zawierają toksyny, które przenikają do żywności. Naukowcy ponad 450 różnych pojemników z plastiku podgrzewali w mikrofalówce, zamaczali i poddawali innym "próbom", na jakie narażone są podczas przechowywania w nich jedzenia. Okazało się, że wszystkie uwalniały toksyny.
Część plastikowych pojemników wykonanych jest z takich substancji jak bisfenol A, tributylocyna, triklosan czy ftalany. Stwierdzono, że wszystkie one zakłócają wytwarzanie hormonów, a niektóre (m.in. ftalany) mogą wywoływać zaburzenia endokrynologiczne. Właśnie dlatego wszystkie plastikowe pojemniki na żywność powinny zostać zamienione na szklane.
W opakowaniach plastikowych koniecznie zwracaj uwagę na ich dno. Umieszczony jest tam symbol, trójkąt zbudowany z trzech strzałek, a w jego środku cyfra. Informuje ona z jakim rodzajem plastiku mamy do czynienia. Jeśli już musisz przechowywać w nich żywność, wybieraj tylko te oznaczone cyfrą 2 lub 5.
Agnieszka Majewska (am/mtr), kobieta.wp.pl