Nie tylko kiszona kapusta. Te przetwory z warzyw działają jak miotełka na jelita

Nie tylko kiszona kapusta. Te przetwory z warzyw działają jak miotełka na jelita

Warto mieć w spiżarni kiszone pomidory
Warto mieć w spiżarni kiszone pomidory
Źródło zdjęć: © Getty Images | VICUSCHKA
oprac. NT
23.11.2022 10:22, aktualizacja: 17.12.2022 16:21

Kiszonki są naszymi polskimi superfoods. To naturalne probiotyki, z których zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy korzystać. Są lekkostrawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (zawierają dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną. Przygotowując zdrowy posiłek, nie musisz ograniczać się do znanej wszystkim kapusty. Kiszone pomidory to wielki hit.

Kiszone produkty wspomagają trawienie i ułatwiają przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Wspierają również perystaltykę jelit. Działają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Co więcej, produkty spożywcze poddane fermentacji wzmacniają odporność organizmu. Korzystnie działają na mikroflorę jelitową, wzmacniają barierę ochronną i pomagają w walce z infekcjami.

Dlaczego warto kisić pomidory?

Jedzenie kiszonych pomidorów to doskonały sposób na zachowanie dobrej kondycji zdrowotnej. Te bogate w błonnik pokarmowy warzywa dostarczają organizmowi witaminy i mikroelementy, a także usprawniają pracę układu trawiennego. Przetwory z pomidorów działają na jelita jak miotełka, skutecznie usuwając złogi. Oprócz tego wspomagają pracę serca i układu sercowo-naczyniowego, regulują ciśnienie krwi i stanowią naturalną profilaktykę chorób układu krążenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak kisić pomidory?

Kiszenie pomidorów jest bardzo proste i nawet niewprawna kucharka lub kucharz poradzi sobie z tym zadaniem. Przed przystąpieniem do prac przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Są nimi:

- 2 kg pomidorów

- 8 ząbków czosnku

- kilka ziarenek pieprzu

- duży pęczek kopru

- 4 liście laurowe

- 2 litry wody

- 1 łyżka soli

- 4 łyżki octu

Jak ukisić pomidory krok po kroku?

1. Pomidory dokładnie umyj ciepłą wodą.

2. Czosnek obierz ze skórki, koperek posiekaj.

3. Porządnie umyj i wyparz słoiki.

4. Układaj warstwami pomidory, czosnek, koperek i pieprz.

5. Zagotuj wodę z solą i listkami laurowymi. Następnie wlej ją do słoików i szczelnie je zakręć. Odwróć je do góry dnem i ułóż na bawełnianej ściereczce.

6. Po kilku tygodniach kiszone pomidory będą gotowe do spożycia.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl