FitnessRatunek dla miłośniczek kawy. Ta dieta zmniejsza ryzyko raka piersi o 65 proc.

Ratunek dla miłośniczek kawy. Ta dieta zmniejsza ryzyko raka piersi o 65 proc.

Ratunek dla miłośniczek kawy. Ta dieta zmniejsza ryzyko raka piersi o 65 proc.
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska
09.05.2019 10:34, aktualizacja: 09.05.2019 12:26

Okazuje się, że kawa nie zawsze szkodzi naszemu organizmowi. Nowe badania wykazały, że dieta bogata w kawę, owoce i warzywa może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka piersi nawet o 65 proc.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Navarra i Uniwersytetu w Jae, w Hiszpanii wykazały, że niektóre produkty zawierające kwasy fenolowe mogą chronić przed ryzykiem zachorowań na raka piersi. Tyczy się to głównie kobiet po menopauzie.

Kwasy fenolowe znajdują się w wielu produktach pochodzenia roślinnego, w tym: w pełnoziarnistych, jagodowych, cytrusowych, owsianych i ryżowych. Występują także w czerwonym winie.

W badaniu, które zostało przedstawione na Europejskim Kongresie w Glasgow, naukowcy przyjrzeli się związkowi między kwasami fenolowymi a rakiem piersi. Zostało ono przeprowadzone na grupie 11 028 kobiet.

Każda uczestniczka była analizowana pod kątem spożycia kwasu fenolowego przez średni okres 12 lat. Miało to na celu ustalenie ilości spożywanego związku chemicznego. Kobiety zostały poproszone o zaznaczenie w kwestionariuszu, jak często spożywały 136 różnych produktów spożywczych. Zostało to następnie porównane z bazą danych zawierającą informacje o tym, jak bogata w kwas fenolowy jest każdy z wymienionych produktów.

Naukowcy odkryli, że osoby z najwyższym spożyciem kwasu hydroksycynamonowego, czyli naturalnie występującej formie kwasu fenolowego, są o 62 proc. mniej narażone na raka piersi w porównaniu z tymi, które spożywały go mniej.

Jednak spośród różnych rodzajów kwasów hydroksycynamonowych stwierdzono, że szczególnie kwasy chlorogenowe zmniejszają ryzyko. Źródło ich stanowi kawa, owoce i warzywa. Kobiety, które spożywały największą ilość tego typu składników odżywczych, miały w 65 proc. mniejsze ryzyko zachorowań na raka piersi.

"Wyższe spożycie kwasów hydroksycynamonowych, zwłaszcza z kwasów chlorogenowych - obecnych w kawie, owocach i warzywach - było związane ze zmniejszeniem ryzyka pomenopauzalnego raka piersi" - podsumowali naukowcy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta