FitnessSałata i szpinak mogą wywołać zatrucie?

Sałata i szpinak mogą wywołać zatrucie?

To nie mięso i drób, ale warzywa i owoce wywołują najczęściej zatrucia pokarmowe. Tak twierdzą amerykańscy badacze, którzy przyjrzeli się temu problemowi w USA.

Sałata i szpinak mogą wywołać zatrucie?
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

22.07.2013 | aktual.: 22.07.2013 22:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To nie mięso i drób, ale warzywa i owoce wywołują najczęściej zatrucia pokarmowe. Tak twierdzą amerykańscy badacze, którzy przyjrzeli się temu problemowi w USA. Warzywa i owoce wywołują 46 proc. zatruć pokarmowych, mięso i drób tylko 22 proc., wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom. Dr Michael Doyle, szef centrum analizującego problemy związane z bezpieczeństwem żywności na Uniwersytecie Georgia, który uczestniczył w tych badaniach zwraca szczególną uwagę na ryzyko zachorowania po zjedzeniu sałaty i szpinaku.

To one, jak wynika z wniosków Doyle’a zamieszczonych na łamach magazynu „Moderm Farmer” są głównymi sprawcami zatruć pokarmowych, ponieważ to w nich najczęściej gnieżdżą się bakterie. Na dodatek warzywa w przeciwieństwie do mięsa i drobiu są spożywane na surowo, nie ma więc możliwości pozbycia się zagrożenia.

W ekstremalnych przypadkach, ostrzegają amerykańscy medycy, zanieczyszczona i zapakowana w foliową torbę sałata może spowodować nawet uszkodzenie nerek.

O tym, że zatrucia pokarmowe w USA są poważnym problemem świadczy fakt, że każdego roku cierpi z tego powodu co szósty mieszkaniec kraju.

Nawet mycie sałaty czy szpinaku nie gwarantuje pozbycia się bakterii. Zdaniem Doyle’a zapobiec zatruciom pokarmowym mogą działania rolników, którzy powinni zabijać bakterie jeszcze na polu przy użyciu odpowiednich środków dezynfekcyjnych. Takich gwarancji, zdaniem Doyle’a nie daje chlor.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:PAP
szpinakbakteriesałata
Komentarze (0)