Słodziki. Co o nich wiemy?

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Po produkty zawierające w swoim składzie słodziki sięga zaledwie co piąty Polak . To stosunkowo niewiele, biorąc pod uwagę istotną korzyść, jaką mogą one przynieść - zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku, bez dostarczania organizmowi dodatkowych kalorii.

Z badania zrealizowanego przez INSE Research2 wynika, że zaledwie 16 procent Polaków stosuje produkty zawierające w swoim składzie niskokaloryczne substancje słodzące. Co piąty ankietowany jako przyczynę takiego stanu rzeczy podaje ich niekorzystny wpływ na stan zdrowia. Czy słusznie?

Z naukowego punktu widzenia

- Słodziki są substancjami używanymi w przemyśle spożywczym, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone wieloma badaniami prowadzonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i stale podlega monitorowaniu – mówi dietetyk, dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak. - Na tej podstawie, oraz po analizie wyników dotychczasowych badań, opracowano stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego potwierdzające bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących. Dodatkowo, oba towarzystwa rekomendują zastępowanie cukru słodzikami u osób z nadwagą, otyłych i chorych na cukrzycę mających problem z kontrolą stężeń glukozy – dodaje ekspert.

Unikamy, bo nie znamy

Polacy niechętnie sięgają po produkty zawierające słodziki, najczęściej z uwagi na ich słabą znajomość. Wyniki badania opinii pokazują, że zaledwie 6 procent respondentów zna słodzik o nazwie stewia (glikozydy stewiolowe).

Aspartam, najczęściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym słodzik, kojarzy już nieco większa grupa Polaków – 13 procent. Jednak stosunkowo duży odsetek ankietowanych w ogóle nie zna wymienionych substancji słodzących – stewii aż 81procent, aspartamu – 63 procent.

Niskokaloryczne substancje słodzące coraz częściej są stosowane przez producentów zarówno żywności, jak i napojów. W związku z tym świadomość konsumentów na ten temat będzie stopniowo wzrastać - uważa dr inż. Joanna Myszkowska - Ryciak.

Ekspert dodaje: Słodzikami szczególnie powinny zainteresować się osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, czyli diabetycy.

Stewię, która jest odporna na wysokie temperatury, takie osoby mogą z powodzeniem wykorzystywać na przykład do pieczenia ciast. Dzięki temu zaspokoją swoją naturalną potrzebę słodkiego smaku, nie doprowadzając do podwyższenia poziomu glukozy we krwi. Wprowadzanie do codziennego menu żywności i napojów zawierających słodziki może pomóc cukrzykom w obniżeniu dobowego bilansu kalorycznego, a w dłuższej perspektywie również w redukcji masy ciała.

(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"