Sposób na długowieczność
Długowieczność to jedna z niewielu wciąż nieodkrytych do końca tajemnic ludzkości. Czy istnieje uniwersalny i sprawdzony przepis na długie i zdrowie życie?
18.12.2007 | aktual.: 28.05.2010 01:58
Długowieczność to jedna z niewielu wciąż nieodkrytych do końca tajemnic ludzkości. Czy istnieje uniwersalny i sprawdzony przepis na długie i zdrowie życie?
Codzienna gimnastyka, unikanie alkoholu i papierosów czy dieta beztłuszczowa? A może brak stresu i życiowy optymizm? Pytając ludzi o przepis na długie i zdrowe życie można odnieść wrażenie, że tych sposobów jest tyle, co pytanych. Nawet stulatkowie nie mają jednej recepty. Podobnie jak mieszkańcy Azji, którzy słyną z długowieczności.
Na szczęście z pomocą przyszli naukowcy. Amerykańscy badacze zajęli się opracowywaniem uniwersalnego sposobu na osiąganie sędziwego wieku. Wykorzystali do tego dwie małpy, które karmione były różną ilością tej samej karmy. Mimo że zwierzęta były równolatkami po zakończeniu eksperymentu jedna z nich miała bardzo złe wyniki badań, przypominała raczej swojego ojca. W gorszej formie fizycznej i psychicznej była małpa, która mniej jadła.
Naukowcy przyglądali się tym małpom od ponad 20 lat. Dzięki temu udało się ustalić ponad wszelką wątpliwość, że najadanie się do syta jest przyczyną cukrzycy, nowotworów oraz przyspiesza efekt starzenia się. Ponieważ małpy to storzenia najbliższe ludziom, efekty ich badania mają proste przełożenie także na nas.
- Trzymanie się restrykcyjnej diety poprawia zdrowie i wydłuża życie – stwierdzili naukowcy z amerykańskiego Krajowego Instytutu do spraw Wieku, który monitorował eksperyment z małpami.
Teraz trwa ustalanie, ile dokładnie lat życia zyskujemy dzięki nieprzejadaniu się. Z wstępnych szacunków wynika, że w przypadku osób 41-65-letnich ograniczenie spożywanych kalorii przez okres sześciu lat odmładza ich serca o nawet dwie dekady.
To byłby pierwszy na świecie przypadek udowodnienia, że ograniczenie kalorii odmładza serce. Wcześniej ustalono jedynie, że mniejsza ilość spożywanego jedzenia ogranicza poziom złego cholesterolu we krwi (szczególnie mocno podwyższają go pokarmy, które w składzie zawierają jednocześnie mleko, jaja i cukier; do tego tłuszcze zwierzęce, pokarmy mięsne, słodycze, kawa, olej) oraz trójglicerydów (to cząsteczki tłuszczu zbudowane z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych i glicerolu).
Jaki jest związek mniejszej ilości spożywanych kalorii z długowiecznością? Mniejsza ilość jedzenia to wolniejszy metabolizm i mniejsza ilość wolnych rodników. O tym, że to właśnie uboczne produkty przemiany materii przyśpieszają proces starzenia się i wywołują choroby związane z wiekiem, wiadomo od dawna.
Nie jest jednak tak, że dłuższe i zdrowe życie zapewni nam jedzenie pół hamburgera zamiast całego, bądź minimalne ograniczenie spożywanego alkoholu, którego od dawna nadużywamy. Lekarzy radzą, by całkowicie wyeliminować z diety jedzenie z fast foodów. A jadłospis wypełnić przepisami z kuchni śródziemnomorskiej.
Obniżenie poziomu spożywanych kalorii korzystnie wpływa także na niektóre części mózgu i tym samym ogranicza ryzyko zachorowania na Parkinsona.
Dzięki tym i innym ustaleniom naukowym, lekarze są zdania, że już niedługo człowiek będzie dożywał nawet 140 lat. Biorąc pod uwagę wydłużenie średniej życia w ostatnich wiekach, trudno uznać te zapowiedzi za puste obietnice.