Wnętrze lodówki
Poświęcenie 15 minut co sześć miesięcy na wyczyszczenie wnętrza lodówki (uszczelek i otworu odpływowego) może wyeliminować aż 70 proc. jej awarii, przedłużyć żywotność i zwiększyć wydajność. Jednak czyszczenie półek i ścianek lodówki powinno odbywać się częściej, średnio raz w miesiącu. Uważasz, że to za często? Zastanów się. Przechowujesz w niej zapewne świeże mięso, nabiał, sery i wędliny (które czasem się psują) czy niemyte warzywa. Te wszystkie produkty zawierają mnóstwo bakterii, zwłaszcza gdy ich data przydatności do spożycia minie. Lodówki nie powinno się myć płynem do zmywania naczyń. Znacznie lepiej nadaje się do tego soda oczyszczona (trzeba zmieszać ją z ciepłą wodą) lub ocet (szklankę octu mieszamy ze szklanką wody). Takim roztworem przemywamy półki, ścianki i uszczelki lodówki.