Chleb cebulowy
Chleba nie trzeba kupować, możemy go upiec w domu. Ten cebulowy zrobimy z pół kilograma mąki, 3-4 cebul, szklanki ciepłej wody, dwóch łyżek cukru i dwóch łyżek suchych drożdży. Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oliwie (oleju) do momentu uzyskania złocistego koloru. Możemy ją lekko posolić, ale nie jest to konieczne. Usmażoną cebulę wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie w misce rozpuszczamy drożdże zalewając je ciepłą wodą. Do drożdży dodajemy mąkę i cebulę, całość zagniatamy. Zakrywamy i odstawiamy na godzinę. Nasze ciasto musi stać w temperaturze pokojowej. Gdy urośnie, przekładamy je do prostokątnej, obsypanej mąką, blaszki. Wkładamy ją do rozgrzanego piekarnika, moc ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy około godzinę. Wyjmujemy, gdy bochenek będzie koloru złocisto-brązowego.