Cebularz
I powróćmy do lubelskiego, które słynie z cebularzy. Co kuchnia, to inny cebularz, ale my proponujemy ten z wykorzystaniem mąki. Aby przygotować ciasto potrzebujemy pół kilograma mąki, 35 gramów świeżych drożdży, jajko, pół szklanki mleka, szczyptę soli, łyżkę cukru i trzy łyżki oleju. Drożdże wkładamy do kubka i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej, aby urosły. Gdy zaczyn będzie gotowy przekładamy go do miski z mąką, olejem i jajkiem. Całość ugniatamy. Naszą miskę nakrywamy ściereczką, odstawiamy na dwie godziny, aby ciasto urosło. W międzyczasie cebulę obieramy, kroimy na paski i podsmażamy na patelni z olejem (oliwą). Cebulę solimy i cukrzymy (optymalnie). Następnie dodajemy trochę wody i dusimy pod przykryciem. Gdy cebula jest miękka zdejmujemy ją z patelni. Jak ciasto będzie gotowe, dzielimy je na kilka kulek, a następnie spłaszczamy i formujemy tak aby środek był bardziej wgnieciony. Do środka wkładamy cebulę i nasze krążki są gotowe do pieczenia. Cebularze pieczemy w 180 stopniach, przez 20-30 min.