Depresja
Eksperci zwracają uwagę, że otyłość i depresja to dwa schorzenia, które dosyć często współistnieją. Zdarza się, że pojawienie się jednego z nich pociąga za sobą ryzyko wystąpienia drugiego. Ale do obniżenia nastroju, czasem tak poważnego, że przeradza się w depresję, może prowadzić także odchudzanie.
Warto wiedzieć, że za obniżenie nastroju podczas odchudzania często odpowiedzialny jest brak wystarczającej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza Omega-3. Badania naukowe potwierdziły, że u wielu osób cierpiących na depresję już samo zwiększenie spożycia kwasów Omega-3 przyczyniło się do poprawy stanu zdrowia.
Tak więc utrzymujące się obniżenie nastroju i stany depresyjne są sygnałem do zwiększenia spożycia kwasów tłuszczowych Omega-3.
Występują m.in. w tłustych rybach (łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), orzechach włoskich, awokado, siemieniu lnianym.