Samodzielnie przygotuj deser
Jedna delicja ma półtorej kostki cukru. Ciastko "jeżyk" tyle samo. Jeden wafelek z dużej paczki "tylko" pół kostki, ale kto zjada tylko jednego? Tak można by wymieniać w nieskończoność, pogrążając się w coraz większych wyrzutach sumienia. A przecież życie nie polega na tym, by wszystkiego sobie odmawiać. Załóżmy, że nie słodzisz już kawy ani herbaty; nie zbliżasz się do napojów gazowanych; na śniadanie, zamiast płatków, jesz owsiankę. Ale po zjedzeniu zdrowego obiadu należy ci się przecież deser. I co wtedy? Namawiamy, by przygotowywać go samodzielnie, ograniczając ilość występującego w nim cukru.
Najlepsze będą owoce, które można przyrządzić na setki sposobów. Zamiast krzywić się, myśląc o chrupaniu kolejnego jabłka, poszukaj przepisów na takie rarytasy jak sorbet cytrynowy z miodem i czerwonym pieprzem albo mus bananowy z truskawkami i octem balsamicznym. Polecamy także przesmaczne owoce z grilla, wypróbuj przyrządzone w ten sposób brzoskwinie, arbuzy i grejpfruty. W ten sposób zapewnisz sobie dawkę słodkości wraz ze zdrową porcją błonnika.
Tekst: Agnieszka Majewska/sr, kobieta.wp.pl