Witamina C - redukuje negatywne skutki opalania
Do najbardziej negatywnych skutków opalania zaliczamy przyspieszenie procesu starzenia oraz ryzyko nowotworu skóry poddawanej zbyt dużej ekspozycji na słońce. Promienie ultrafioletowe wnikając w naskórek sprzyjają tworzeniu się w komórkach wolnych rodników, odpowiedzialnych zarówno za szybszą utratę jędrności ciała, jak i za zmiany nowotworowe.
Remedium na te dwa problemy stanowi (oczywiście oprócz skutecznej ochrony w postaci kremu z filtrem) przyjmowanie witaminy C będącej silnym przeciwutleniaczem oraz podstawowym składnikiem tzw. diety antynowotworowej. Dlatego też nie czekajmy ze zmianą diety do momentu wakacyjnego wyjścia na plażę, lecz zacznijmy odżywiać organizm już teraz. Witaminę C znajdziemy w papryce, rzodkiewce, kapuście, zieleninie (koper, szczypior, nać pietruszki, kolendra, itp.) oraz w cytrusach.
Wczesnym latem, najlepszym źródłem tej witaminy będą truskawki, jagody, czarna porzeczka i inne owoce sezonowe.
Truskawki posiadają więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Wykorzystywane są do produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB.