Tłuszcze roślinne dobrej jakości
Warto zadbać o jakość spożywanych tłuszczów i troska o linię nie jest jedynym powodem, który powinien nas do tego skłonić. Tłuszcze roślinne zawierają witaminę E, która obok beta-karotenu i witaminy C jest naszym kolejnym sprzymierzeńcem w ochronie skóry przed słońcem.
Witamina E, podobnie jak witamina C, jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami (powodującymi, jak pamiętamy, szybsze starzenie się skóry oraz sprzyjającymi wystąpieniu zmian rakowych), a ponadto jej regularne przyjmowanie podwyższa odporność skóry na negatywne działanie promieni UV. Witaminę tę znajdziemy właśnie w tłuszczach roślinnych, ale tylko w tych, które nie zostały poddane procesowi rafinowania (czyli nie znajdziemy jej ani w margarynie i innych "smarowidłach" do chleba, ani w popularnych olejach do smażenia).
Do jadłospisu wprowadzamy więc olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia, oliwę z oliwek tłoczoną na zimno albo olej z pestek dyni. Nie zapominajmy także, że witaminę E pozyskać możemy bezpośrednio z roślin oleistych - np. ze świeżych pestek słonecznika, dyni lub z orzechów.