Pomarańcze
Mówiąc "pomarańcze", od razu wyobrażamy sobie soczyste, pomarańczowe owoce o kuszącym zapachu. Raczej niewielki odsetek osób pomyśli o ich czerwonej odmianie. Tymczasem czerwone pomarańcze są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają między innymi o 40 proc. więcej witaminy C niż zwykłe. Pomarańcze są cennym źródłem flawonoidów, składników odżywczych wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nowe badania sugerują również, że fitosanitarna hesperydyna, występująca w pomarańczach, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu w procesie starzenia się i chronić przed utratą pamięci. Witamina C pomaga organizmowi lepiej absorbować żelazo, które często znajduje się w płatkach śniadaniowych. Jeśli podczas śniadania wypijecie szklankę soku pomarańczowego, wasz organizm będzie w stanie wchłonąć więcej żelaza ze zbóż lub tostów.