Biały czy czerwony? Sprawdź, który jest zdrowszy, zanim kupisz
Różne rodzaje owoców i warzyw mogą zawierać nawet dwa razy więcej składników odżywczych. Okazuje się, że niektóre odmiany są znacznie lepsze dla naszego zdrowia niż inne. Wzięliśmy pod lupę winogrona, czosnek, cebulę, kapustę i pomarańcze. Zobaczcie, czym się różnią w zależności od koloru.
Kapusta
Czerwona kapusta zawiera dziesięciokrotnie więcej witaminy A, dwukrotnie więcej żelaza i 36 flawonoidów więcej niż biała. Witamina A wpływa na dobry wzrok, wspiera system odpornościowy i wspomaga transkrypcję genów. Flawonoidy (przeciwutleniacze) wpływają na poprawę pamięci i wykazują działanie antyrakotwórcze. Proces gotowania wypłukuje kapustę z niektórych składników odżywczych, więc starajcie się jeść ją na surowo - rozdrobnioną w sałatkach lub lekko smażoną.
Czosnek
Czosnek zawiera substancje fitochemiczne, które uważane są za pomocne w zapobieganiu niektórym rodzajom raka, obniżaniu "złego" cholesterolu LDL i ochronie przed chorobami serca. Jednak czerwone odmiany rumuńskie Red i Rocambole oferują nawet trzykrotnie więcej allicyny, biologicznie czynnego związku, który wytwarza się podczas siekania czosnku. Allicyna wykazuje działanie antybakteryjne. Obniża poziom cholesterolu i poprawia krążenie. Po przeciśnięciu przez praskę albo posiekanie czosnku zawsze odczekajcie co najmniej 10 minut zanim dodacie go do gotowania. Dlaczego? Ponieważ właśnie tyle czasu potrzeba, by allicyna się uwolniła.
Cebula
Jaka jest różnica między cebulą i szalotką? Szalotki mają trzy razy więcej witaminy C niż zwykłe cebule. Ich słodki, łagodny smak sprawia, że szalotki posiadają znacznie lepszy profil żywieniowy, oferując więcej wapnia, który jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości. Zawierają również więcej magnezu, potasu i cynku niż zwykła stara cebula.
Obie są bogate w związki chemiczne pochodzenia roślinnego zwane flawonoidami, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Jak również obie zawierają błonnik prebiotyczny, który pomaga w stymulowaniu wzrostu dobrych bakterii w jelitach. Jedzcie szalotki surowe i drobno posiekane w sałatce, zamiast gotowane, bo dzięki temu dostarczycie swojemu organizmowi nawet 50 proc. więcej witaminy C.
Winogrono
W porównaniu z innymi owocami winogrona nie są szczególnie znaczącym źródłem witamin i minerałów. Ich dużym plusem jest zawartość fitochemikaliów. Fioletowe winogrona zawierają ich zdecydowanie więcej niż białe. Im ciemniejsza jest skórka winogron, tym lepiej. Czerwone i fioletowe winogrona zawierają resweratrol, katechiny i proantocyjanidyny, które zapobiegają różnym nowotworom w tym piersi, okrężnicy i płuc. Badania wykazały również, że spożywanie winogron wpływa na lepszą pracę mózgu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Trzymanie winogron w lodówce znacznie obniża ich poziom fitochemiczny, dlatego nigdy tego nie rób.
Pomarańcze
Mówiąc "pomarańcze", od razu wyobrażamy sobie soczyste, pomarańczowe owoce o kuszącym zapachu. Raczej niewielki odsetek osób pomyśli o ich czerwonej odmianie. Tymczasem czerwone pomarańcze są bogatsze w składniki odżywcze. Zawierają między innymi o 40 proc. więcej witaminy C niż zwykłe. Pomarańcze są cennym źródłem flawonoidów, składników odżywczych wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Nowe badania sugerują również, że fitosanitarna hesperydyna, występująca w pomarańczach, może pomóc w utrzymaniu prawidłowej pracy mózgu w procesie starzenia się i chronić przed utratą pamięci. Witamina C pomaga organizmowi lepiej absorbować żelazo, które często znajduje się w płatkach śniadaniowych. Jeśli podczas śniadania wypijecie szklankę soku pomarańczowego, wasz organizm będzie w stanie wchłonąć więcej żelaza ze zbóż lub tostów.