Kwas mlekowy
Produkt powstający w wyniku fermentacji cukru mlekowego jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym (np. do produkcji jogurtów), ale wykazuje również fantastyczne właściwości kosmetyczne. Kwas mlekowy reguluje odnowę skóry, usuwając zbędne warstwy zrogowaciałych komórek.
Wpływa na produkcję kolagenu - głównego białka tkanki łącznej, stanowiącego około 30 proc. wszystkich protein w ludzkim organizmie i odpowiadającego m.in. za sprężystość i odpowiednie nawilżenie skóry. Efekty przerzedzania się włókien kolagenowych są widoczne gołym okiem - to na przykład zmarszczki.
Czysty kwas mlekowy można wykorzystać do przyrządzenia domowych preparatów kosmetycznych - toników czy maseczek, które wygładzą i nawilżą skórę, a także oczyszczą ją z martwych komórek. Wymaga jednak rozcieńczenia z wodą, zwykle w proporcji 1:3 (jedna dawka kwasu na trzy wody).