Szkodliwa nadwaga
Jednym z czynników sprawczych, który może być przyczyną zachorowania na raka, jest nadwaga i generalnie sposób odżywiania. Potwierdzają to badania przeprowadzone na uniwersytecie oksfordzkim. W celu oszacowania ryzyka zachorowania na raka u kobiet z nadwagą naukowcy zestawiali tzw. indeks masy ciała, będący wypadkową wzrostu i wagi, z przypadkami zachorowania na raka w grupie kobiet w wieku 50-64 lat.
Okazało się, że jeśli w okresie pomenopauzalnym kobieta przytyje (nawet umiarkowanie), może to zwiększyć jej ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Wiadomo też, że rakowi piersi sprzyja nadmierne spożywanie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, bogatych w cholesterol. Naukowcy wyjaśniają, że schudnięcie po okresie menopauzy obniża poziom estrogenów we krwi, który ma wpływ na tworzenie się raka. Pamiętajmy, nigdy nie jest za późno, aby zacząć walkę z nadwagą!