Szkodliwe czerwone mięso
Z kolei na Harvard Medical School przeprowadzono badania, które wykazały, że na czarnej liście potencjalnych sprawców jest czerwone mięso! Odkryli, że u kobiet jedzących najwięcej mięsa, a zwłaszcza przetworzonego mięsa w postaci kiełbasek czy hamburgerów, występowało najwyższe ryzyko hormonozależnych nowotworów piersi. Dlaczego czerwone mięso uruchamia procesy nowotworowe?
Przyczyn jest kilka. Należy do nich fakt, że wzrost bydła przyspieszany jest poprzez podawanie hormonów, a estrogen i progesteron odpowiadają także za pobudzanie wzrostu 70 proc. guzów gruczołu sutkowego. Na dodatek podczas gotowania mięsa w wysokiej temperaturze powstają związki karcenogenne. Tak więc panie spożywające kiełbaski, salami, mortadelę, hamburgery ponad trzy razy w tygodniu są 2,3 razy bardziej narażone na wystąpienie raka sutka niż jedzące je rzadziej niż raz w miesiącu.