Leczy
Zanim zaczęto używać cynamonu do wypieków, wykorzystywano go jako antidotum na silne trucizny i środek moczopędny. Współczesne badania naukowe potwierdziły związek jedzenia cynamonu ze skuteczną ochroną przed rakiem, obniżaniem ryzyka chorób serca, układu nerwowego i wchłanianiem insuliny. Dzięki temu cynamon dobrze sprawdza się u osób z chorobą Parkinsona i Alzheimera, u cukrzyków i sercowców.
Wystarczy pół łyżeczki zmielonego proszku dziennie, by poprawiło się nasze trawienie, a dzięki przyspieszeniu metabolizmu, organizm łatwiej pozbywał się zbędnych kilogramów.
Warto po niego sięgać przede wszystkim w chłodne, deszczowe wieczory, kiedy wracamy do domu przemarznięci i przemoknięci. Dzięki jego właściwościom rozgrzewającym oddalimy ryzyko choroby. Świetnie sprawdzi się też herbatka cynamonowa, np. z dodatkiem miodu, goździków.
Zapach cynamonu ma właściwości odprężające i uspokajające. Zaleca się go osobom, które szukają wyciszenia i równowagi, ponieważ poprawia nastrój. Nic dziwnego – dla wielu osób jest jednym z zapachów kojarzących się z dzieciństwem i rodzinnym domem.