Cynamon uśmierza ból
Chociaż dziś kojarzymy cynamon głównie z kuchnią, to od najdawniejszych czasów roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych. Kolebką drzewa cynamonowego jest Cejlon - przyprawa najpierw podbiła Indie, a kilkaset lat później także Europę.
Jedną z najczęściej wykorzystywanych właściwości korzennego proszku, było silne działanie rozkurczowe. Napoje z dodatkiem cynamonu (np. mleko, kawę czy herbatę) zaleca się zwłaszcza kobietom cierpiącym na bóle miesiączkowe. Wystarczy dodać płaską łyżeczkę. Większa ilość może spowodować nudności, więc lepiej nie przesadzać z jego konsumpcją. Lecz co znaczy "nie przesadzać"? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca osobom wrażliwym przyjmowanie ilości nie większej niż jedna łyżeczka na dobę.
Zapach cynamonu uśmierza bóle głowy (pomaga zwłaszcza delikatny masaż głowy z użyciem olejku cynamonowego), odpręża i działa rozweselająco. Być może z tego powodu korzeń cynamonu uznawany jest za afrodyzjak.