Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?
Dr Spence przeprowadził eksperyment z winem, do którego zaprosił 3 tys. ochotników. Każdy otrzymał kieliszek i został poproszony o opisanie walorów smakowych alkoholu.
Później zmieniono oświetlenie, włączono muzykę i ponownie napełniono kieliszek tym samym winem. Tyma razem odpowiedzi sugerowały, że jakość wina zwiększyła się o 20 proc.
- Wniosek z tego taki, że to samo picie czy jedzenie w różnych warunkach będzie smakować zupełnie inaczej - mówi dr Spence.
Z kolei whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10 proc. słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20 proc. Gdy alkohol jest spożywany w pomieszczeniu ze ścianami wyłożonymi sosnowymi panelami, uwypukla się jego drzewny posmak.
Te eksperymenty przeprowadzano w specjalnie zaprojektowanym Singleton Sensorium. Ludzie próbowali tej samej whisky w 3 różnie wystylizowanych pokojach. Ich zadanie polegało na ocenie nut smaku. W pomieszczeniu zielonym zastosowano takie samo oświetlenie. Znajdowały się w nim rośliny oraz trawa. W tle było słychać odgłosy kosiarek i owiec, a do nosa dochodził zapach wsi. Na ścianach pomieszczenia czerwonego wymalowano truskawki. Trzeci pokój obito boazerią, ponadto odtwarzano w nim trzask płonącego drewna.