Czerwona zastawa najlepsza na odchudzanie
Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?
Czerwony to kolor ostrzegawczy, świadczący o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Zastawa o takiej barwie mniej kontrastuje z jedzeniem i dzięki temu nasz apetyt maleje.
Nowe badania naukowców z Oxfordu pokazały, że smak naszego posiłku zależy od wielu czynników. Zwłaszcza wtedy, kiedy jemy w restauracji. Do takich czynników należą między innymi oświetlenie, widoki, wystrój lokalu, a nawet muzyka.
Według dr Charles Spence'a z Oxfordu, na nasz apetyt ma wpływ kolor zastawy, a nawet waga sztućców. Mówi również, że ponad połowa przyjemności z jedzenia zależy od czynników zewnętrznych. Swoją tezę poparł wieloma przykładami w napisanej przez siebie książce - "The Perfect Meal".
Na podstawie DailyMail/(gabi)/WP Kobieta