GotowaniePrzepisyCzerwona zastawa najlepsza na odchudzanie

Czerwona zastawa najlepsza na odchudzanie

Czerwona zastawa najlepsza na odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Czerwony to kolor ostrzegawczy, świadczący o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Zastawa o takiej barwie mniej kontrastuje z jedzeniem i dzięki temu nasz apetyt maleje.

Nowe badania naukowców z Oxfordu pokazały, że smak naszego posiłku zależy od wielu czynników. Zwłaszcza wtedy, kiedy jemy w restauracji. Do takich czynników należą między innymi oświetlenie, widoki, wystrój lokalu, a nawet muzyka.

Według dr Charles Spence'a z Oxfordu, na nasz apetyt ma wpływ kolor zastawy, a nawet waga sztućców. Mówi również, że ponad połowa przyjemności z jedzenia zależy od czynników zewnętrznych. Swoją tezę poparł wieloma przykładami w napisanej przez siebie książce - "The Perfect Meal".

Na podstawie DailyMail/(gabi)/WP Kobieta

1 / 5

Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?

Obraz
© 123RF

Najlepszą muzyką do posiłku jest podobno ta klasyczna. Dr Spece tłumaczy, że kojarzy się ona z wysokiej jakości daniami, przepychem i wysokimi cenami. Muzyka działa, jak przyprawa - wzmacnia smak. Taki trik stosowany jest w samolotach, kiedy pasażerowie dostają posiłki.

2 / 5

Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?

Obraz
© 123RF

Dr Spence przeprowadził eksperyment z winem, do którego zaprosił 3 tys. ochotników. Każdy otrzymał kieliszek i został poproszony o opisanie walorów smakowych alkoholu.

Później zmieniono oświetlenie, włączono muzykę i ponownie napełniono kieliszek tym samym winem. Tyma razem odpowiedzi sugerowały, że jakość wina zwiększyła się o 20 proc.
- Wniosek z tego taki, że to samo picie czy jedzenie w różnych warunkach będzie smakować zupełnie inaczej - mówi dr Spence.

Z kolei whisky pita w czerwonym pomieszczeniu z owocami wydaje się o 10 proc. słodsza, a zielony pokój wypełniony roślinami wzmacnia nuty trawiaste aż o 15-20 proc. Gdy alkohol jest spożywany w pomieszczeniu ze ścianami wyłożonymi sosnowymi panelami, uwypukla się jego drzewny posmak.

Te eksperymenty przeprowadzano w specjalnie zaprojektowanym Singleton Sensorium. Ludzie próbowali tej samej whisky w 3 różnie wystylizowanych pokojach. Ich zadanie polegało na ocenie nut smaku. W pomieszczeniu zielonym zastosowano takie samo oświetlenie. Znajdowały się w nim rośliny oraz trawa. W tle było słychać odgłosy kosiarek i owiec, a do nosa dochodził zapach wsi. Na ścianach pomieszczenia czerwonego wymalowano truskawki. Trzeci pokój obito boazerią, ponadto odtwarzano w nim trzask płonącego drewna.

3 / 5

Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?

Obraz
© 123RF

W Edynburgu przeprowadzono eksperyment, dotyczący sztućców. Zaproszono do niego 100 ochotników. Połowie uczestników podano zwykłe sztućce ze stołówki, a pozostałym cięższe i ze zdobionymi rączkami. Następnie kazano wszystkim odpowiedzieć na proste pytanie: "Ile kosztuje danie, które jadłeś tymi sztućcami?" Osoby, które jadły bardziej wyrafinowanymi sztućcami były gotowe zapłacić więcej za swój posiłek niż te, które korzystały ze zwykłych sztućców ze stołówki. Dr Spence wierzy, że jakością zastawy możemy oszukać mózg.

4 / 5

Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?

Obraz
© 123RF

Według dr Spence'a menu restauracji powinno być ciężkie. Świadczy to o staranności właścicieli lokalu oraz o tym, że dbają o klienta. Na smak potraw ma również wpływ ich opis. Używanie takich słów, jak "ostry" czy "soczysty" pobudza kubki smakowe gości.

Jedna z francuskich restauracji w Londynie korzysta z większości trików zawartych w książce dr Spence'a. W menu tego lokalu znajduje się idealna liczba propozycji przystawek (7) i dań głównych (10). Więcej lub mniej propozycji restauracji może zniechęcić do zamówienia dań. W przypadku większej liczby pozycji, kuchnia nie jest w stanie korzystać ze świeżych składników. Różnicę w jakości dań bardzo łatwo rozpoznać.

5 / 5

Jak i gdzie jeść żeby schudnąć?

Obraz
© 123RF

Czerwona zastawa jest najlepsza na odchudzanie. - Czerwony to kolor ostrzegawczy, świadczący o zbliżającym się niebezpieczeństwie. Zastawa o takiej barwie mniej kontrastuje z jedzeniem i dzięki temu nasz apetyt maleje - mówi dr Spence. - Jeśli liczymy kalorie i trzymamy się diety, warto na czas posiłku wyłączyć telewizor. Nasz mózg jest tak zaangażowany w obraz, że może przegapić sygnał z żołądka, który mówi, że ma już dość - dodaje naukowiec z Oksfordu.

Na podstawie DailyMail/(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)