Cynk, selen i zdrowe tłuszcze
Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk którego bogatym źródłem są pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a w codziennej diecie są to produkty z pełnego ziarna takie jak pieczywo razowe, chleb graham, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane.
Cynk znajdziemy też w rybach morskich, owocach morza oraz przetworach rybnych, warto zatem częściej sięgać po tego rodzaju produkty również dlatego że są świetnym źródłem innych ważnych dla odporności składników, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Kwasy te powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy do działania. Dlatego też powinno się częściej wybierać ryby morskie takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź i nie tylko zimą, gdy ryzyko przeziębienia jest wyższe ale przez cały rok, aby utrzymywać odporność organizmu na odpowiednio wysokim poziomie.
Do grupy produktów spożywczych zawierających NNKT zaliczyć należy też oleje roślinne zwłaszcza olej rzepakowy, lniany oraz sezamowy, które możemy stosować na zimno do sałatek i sosów oraz na gorąco jako składnik gotowych potraw.
Warto wspomnieć też o selenie , który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego poprzez zwiększanie liczby przeciwciał i hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Godne polecenia jest spożywanie orzechów, zwłaszcza brazylijskich, bo już jedna sztuka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na selen. Selen znajdziemy również w rybach i owocach morza.