Witamina B11 i żelazo
Źródłami witaminy B11 są między innymi jaja i grzyby, a także kapusta i szpinak.
Ważna rolę w budowaniu odporności odgrywa żelazo. Bogata w żelazo jest wątróbka, chude czerwone mięso, jaja, grube kasze jęczmienne i gryczane oraz chleb razowy. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można również poprawić przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami i owocami.
Ze składników tych można skomponować wiele pysznych potraw, jak naleśniki z grzybami podsmażonymi na cebulce i czosnku, kanapki z razowego pieczywa z pastą rybną, kapelusze pieczarek zapiekane ze szpinakiem. Potrawy te na pewno podniosą naszą odporność.
Brokuły warto gotować na parze, ponieważ wtedy wszystkie składniki odżywcze zostają w warzywie, a nie w wodzie.