Skład chemiczny ogórka
Nie jest tak bogaty, jak u innych warzyw (np. pomidorów lub papryki), ale twierdzenie, że ogórek to "sama woda" też nie należy do prawdziwych. Jeśli chodzi o wodę, to ma jej w sobie naprawdę dużo, bo aż 96 procent, ale poza nią obecne są w nim również substancje odżywcze.
Zawartość minerałów jest najmocniejszą stroną tego warzywa. Ogórek zawiera spore ilości potasu (140 mg na 100 g), wapń (23 mg na 100 g), fosfor (24 mg na 100 g), sód (13 mg na 100 g) i magnez (9 mg na 100 g), a także małe ilości żelaza i cynku. Witaminy: B1, B3, B6 oraz C występują w śladowych ilościach (chyba że ogórki zakisimy - w procesie kwaszenia wytwarza się witamina C).
Ponadto w 100 g ogórków znajdziemy 16 mg kwasu foliowego, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Miąższ zawiera też niewielkie ilości białka i węglowodanów, a także błonnik.