Dlaczego warto jeść ogórki?
Jedno z najpopularniejszych warzyw
Czy ogórek naprawdę jest mało wartościowy? Czy to prawda, że nie można go łączyć z pomidorami? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania, przyjrzyjmy się właściwościom tego warzywa oraz jego składowi chemicznemu
Czy ogórek naprawdę jest mało wartościowy? Czy to prawda, że nie można go łączyć z pomidorami? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania, przyjrzyjmy się właściwościom tego warzywa oraz jego składowi chemicznemu.
Pochodzący z Indii ogórek przywędrował do nas za pośrednictwem Rzymu i Bizancjum jeszcze w XVI wieku, i od tamtej pory gości na naszych stołach jako jedno z najpopularniejszych warzyw.
Pomimo swej powszechności, ogórek nie ma najlepszej opinii - zarzuca się mu małą zawartość witamin oraz wodnistą konsystencję. Czy to jednak oznacza, że nie warto go kupować? Zanim zdecydujemy, czy ogórek to "hit" czy "kit", zobaczmy, co w sobie zawiera.
Na podst. www.odzywianie.info.pl, www.doz.pl/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta