FitnessDlaczego warto jeść ogórki?

Dlaczego warto jeść ogórki?

Dlaczego warto jeść ogórki?

Czy ogórek naprawdę jest mało wartościowy? Czy to prawda, że nie można go łączyć z pomidorami? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania, przyjrzyjmy się właściwościom tego warzywa oraz jego składowi chemicznemu

Czy ogórek naprawdę jest mało wartościowy? Czy to prawda, że nie można go łączyć z pomidorami? Aby znaleźć odpowiedzi na te pytania, przyjrzyjmy się właściwościom tego warzywa oraz jego składowi chemicznemu.

Pochodzący z Indii ogórek przywędrował do nas za pośrednictwem Rzymu i Bizancjum jeszcze w XVI wieku, i od tamtej pory gości na naszych stołach jako jedno z najpopularniejszych warzyw.

Pomimo swej powszechności, ogórek nie ma najlepszej opinii - zarzuca się mu małą zawartość witamin oraz wodnistą konsystencję. Czy to jednak oznacza, że nie warto go kupować? Zanim zdecydujemy, czy ogórek to "hit" czy "kit", zobaczmy, co w sobie zawiera.

Na podst. www.odzywianie.info.pl, www.doz.pl/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta

1 / 6

Skład chemiczny ogórka

Obraz
© 123RF

Nie jest tak bogaty, jak u innych warzyw (np. pomidorów lub papryki), ale twierdzenie, że ogórek to "sama woda" też nie należy do prawdziwych. Jeśli chodzi o wodę, to ma jej w sobie naprawdę dużo, bo aż 96 procent, ale poza nią obecne są w nim również substancje odżywcze.

Zawartość minerałów jest najmocniejszą stroną tego warzywa. Ogórek zawiera spore ilości potasu (140 mg na 100 g), wapń (23 mg na 100 g), fosfor (24 mg na 100 g), sód (13 mg na 100 g) i magnez (9 mg na 100 g), a także małe ilości żelaza i cynku. Witaminy: B1, B3, B6 oraz C występują w śladowych ilościach (chyba że ogórki zakisimy - w procesie kwaszenia wytwarza się witamina C).

Ponadto w 100 g ogórków znajdziemy 16 mg kwasu foliowego, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Miąższ zawiera też niewielkie ilości białka i węglowodanów, a także błonnik.

2 / 6

Jak przechowywać ogórki?

3 / 6

Ogórek w diecie odchudzającej

Obraz
© 123RF

Ogórek ceniony jest jako składnik diet odchudzających dzięki swojej niskiej kaloryczności. Sto gram ogórków to zaledwie 8-12 kalorii, czyli dwa duże ogórki szklarniowe, ważące łącznie około 400 g, posiadają wartość energetyczną równą 50 kaloriom. A ponieważ z dwóch ogórków możemy zrobić całą miskę sałatki, warto wprowadzać je do diety w trakcie odchudzania - dzięki nim możemy napełnić żołądek dużą ilością jedzenia i w ten sposób nieco oszukać głód, a jednocześnie spożyjemy naprawdę śladowe ilości kalorii.

Jako dodatek do skromnego dietetycznego śniadania taka miska sałatki to naprawdę duże wsparcie. Dodatkowym atutem warzywa jest to, że pomaga się ono pozbyć nadmiaru wody z organizmu, dlatego spożywanie go jest korzystne dla osób, u których nadwaga połączona jest z zatrzymywaniem wody.

4 / 6

Leczenie ogórkiem

Obraz

Pomimo niewielkiej zawartości witamin, spożywanie ogórków jest zalecane przy niektórych chorobach. Warzywa te znajdują zastosowanie przede wszystkim w leczeniu dolegliwości nerek.
Zapalenie nerek oraz zatrzymywanie moczu leczyło się dawniej sokiem z ogórków lub naparem z ich pestek, ponieważ dzięki dużej ilości wody roślina ma właściwości moczopędne, a ponadto zawarte w niej minerały ułatwiają pozbywanie się z organizmu odpadów przemiany materii.

Obecny w ogórku kwas foliowy ma działanie przeciwnowotworowe (skuteczność substancji dowiedziono w profilaktyce raka szyjki macicy) i krwiotwórcze.

Warto wspomnieć, że ilość tej substancji zmniejsza się w naszych organizmach, jeśli prowadzimy stresujące życie lub pijemy duże ilości kawy i alkoholu. Ponadto kombinacja składników mineralnych oraz inne substancje chemiczne obecne w ogórku obniżają poziom cukru we krwi, dlatego częste spożywanie warzywa zalecane jest cukrzykom.

Sok z ogórka, który ma działanie rozjaśniające, ściągające i regenerujące, znany jest w kosmetyce jako naturalny środek przeciw zmarszczkom lub preparat do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej. Plasterki ogórka przyłożone do poparzonego słońcem naskórka pomagają z kolei likwidować zaczerwienienie i nawilżają spalone miejsce.

5 / 6

Ogórki na trawienie

Obraz
© 123RF

Spożywanie ogórków poprawia trawienie i odkwasza organizm. Roślina ta, dzięki swojemu zasadowemu odczynowi, doskonale reguluje pH naszego ciała, dlatego jej spożywanie zalecane jest osobom prowadzącym ciężkostrawną kuchnię, obfitującą w mięso i tłuszcze.

Sałatka z ogórka serwowana jako dodatek do wieprzowiny zrównoważy kwasowość tego posiłku.
Tym osobom, które mają problemy z trawieniem świeżych ogórków, pomóc może obieranie (dla niektórych żołądków niestrawna bywa zielona skórka) lub spożywanie warzyw w formie kiszonej.

6 / 6

Czy ogórek z pomidorem to złe połączenie?

Obraz

Znana jest teza, że ogórka nie należy łączyć w sałatce z pomidorem, bo ów melanż jest niezdrowy. Stwierdzenie jest po części prawdziwe, jednak nie chodzi tu o szkodliwość takiej sałatki, lecz o utratę witaminy C występującej w pomidorze, papryce oraz innych warzywach sałatkowych.

Ogórki zawierają askorbinazę, enzym bardzo skutecznie neutralizujący kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Oznacza to, że mieszając pomidory z ogórkami, niszczymy większość przyjaznej nam witaminy (jednak wszystkie inne witaminy i minerały pomidora pozostaną nienaruszone).
Czy taka mieszanka jest dla nas szkodliwa? No cóż, jeśli rzadko jemy warzywa i owoce i dodana do obiadu surówka stanowi jedyne źródło witamin, to lepiej nie łączyć w niej ogórków ani z pomidorami, ani z papryką. Jeżeli jednak nasza dieta obfituje w pełne witaminy C warzywa i owoce, takie połączenie z pewnością nam nie zaszkodzi.

Na podst. www.odzywianie.info.pl, www.doz.pl/Anna Loska/(gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)