Właściwości antynowotworowe
Pierwsza publikacja zawierająca tezę o właściwościach przeciwrakowych winogron ukazała się jeszcze w latach dwudziestych poprzedniego stulecia. Chodzi o broszurę z 1927 roku, napisaną przez Johannę Brandt. Południowoafrykańska pielęgniarka zachorowała na raka i sama zwalczyła chorobę dzięki ścisłej diecie winogronowej. Doświadczenia z tamtego okresu opisała w książce.
Szokująca w tamtych czasach metoda ma jednak swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z uczelni w Kentucky dowiedli, że ekstrakt z pestek winogronowych zabija komórki nowotworowe. W warunkach laboratoryjnych poddali komórki ze zmianami nowotworowymi białaczki działaniu ekstraktu z pestek. W ciągu dwudziestu czterech godzin od rozpoczęcia eksperymentu siedemdziesiąt pięć procent zmienionych chorobowo komórek obumarło.
Jednocześnie zaobserwowano, że ekstrakt nie wywarł negatywnego wpływu na zdrowe komórki. Nie oznacza to oczywiście, że chorzy na raka powinni zrezygnować z chemioterapii i śladem siostry Brandt zdać się jedynie na kurację owocową.