Profilaktycznie przeciwko cukrzycy
W dobie rozwoju jednej z najczęstszych chorób cywilizacyjnych, szukanie skutecznego antidotum jest kwestią priorytetową. Badacze podjęli się sprawdzenia działania kawy w tym zakresie. Jak wynika z raportu opublikowanego przez nich na Światowym Kongresie Zapobiegania Cukrzycy w 2012 roku, regularne spożycie 4 filiżanek napoju dziennie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 25 procent.
Co równie ważne, dotyczą one także kawy bezkofeinowej, polecanej osobom z problemami ciśnieniowymi. Dobroczynne działanie przypisuje się bowiem właściwościom stymulującym przemianę materii oraz równoważącym poziom glukozy w organizmie.
Warto jednak pamiętać, że w przypadku cukrzycy ważne jest ograniczanie ilości dodawanego mleka i słodkich dodatków, takich jak bita śmietana czy syropy smakowe.