Rozmiar w dół
Jedną z podstawowych kwestii przy planowaniu odchudzania, jest włączenie do diety produktów, które pobudzają proces termogenezy. Opiera się on na wytwarzaniu ciepła w celu utrzymania stałej temperatury, co z kolei wpływa na zwiększenie liczby spalanych kalorii. Eliminowanie tkanki tłuszczowej w wyniku termogenezy poposiłkowej, czyli związanej bezpośrednio ze spożytym pokarmem, możliwe jest dzięki zwiększeniu wydatków energetycznych organizmu.
Właściwości te przypisuje się kofeinie, przyjmowanej regularnie w dawce 300 mg na dobę. Teraz już wiadomo, dlaczego Włosi piją espresso po posiłku - nie tylko ułatwia to proces trawienny, ale również wpływa na zachowanie szczupłej sylwetki. Co równie istotnie, ma ona pozytywny wpływ na wydolność treningową osób uprawiających sport. Odczuwalne efekty osiągniemy przyjmując kawowy zastrzyk energii na 20 minut przez rozpoczęciem aktywności.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl