Sposób przygotowania
Od samego początku naszej przygody z grzybkiem tybetańskim należy pamiętać o tym, by nie korzystać z metalowych przedmiotów. Mogą one doprowadzić do śmierci bakterii i zniwelować ich działanie. Do przygotowania napoju niezbędny będzie:
1. Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka),
2. szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego, może być roślinne z wyjątkiem ryżowego),
3. szklany słoik,
4. kawałek gazy i gumka recepturka,
5. plastikowe sitko;
6. drewniana lub plastikowa łyżka.
Do szklanego słoika wprowadzamy dwie łyżeczki grzyba, które zalewamy szklanką mleka. Naczynie przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturą. Odstawiamy na 24 godziny w miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa. Po tym czasie mieszamy miksturę, odcedzamy grzybka i przelewamy go letnią wodą. Cykl powtarzamy kolejnego dnia.