Zna języki, muzykę i dobrą kuchnię
Jest gruntownie wykształconą prawniczką, profesorem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zna i rozumie świat. Rozmawia, pisze i czyta w trzech językach obcych: angielskim, niemieckim i francuskim.
Gdy nie pracuje, a pracuje bardzo dużo, lubi odwiedzać operę - najczęściej Warszawską Operę Kameralną. Przy muzyce odpoczywa. Lubi ją zresztą nie tylko słuchać, ale również samodzielnie wykonywać. Gra na fortepianie, a najbardziej kocha walce. Do dzisiaj wspomina z sentymentem rodzinne wigilie w Pleszewie, w czasie których akompaniowała krewnym do wspólnego kolędowania.
Muzyka to obok gotowania jej druga pasja. I tu jest tradycjonalistką, ale i mistrzynią. Jej pyry (ziemniaki) z gzikiem przeszły do legendy.
Jak ujawniła w wywiadzie dla Anity Werner, dziennikarki TVN, ma również słabość do apaszek i szali. Zgromadziła już ich pokaźną liczbę.