Warto wiedzieć
Warzywa i owoce, które powinny trafić do lodówki najlepiej układać w dolnych szufladach wyłożonych papierowymi ręcznikami, które chłoną wilgoć, dzięki czemu ułożone na nich produkty dłużej zachowują świeżość. W niskich temperaturach dobrze przechowują się takie warzywa jak brukselka, por czy kapusta.
Owoce należy trzymać w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni. Te delikatne takie jak: truskawki, maliny, wiśnie, jagody są nietrwałe, najlepiej przechowywać je w lodówce maksymalnie do dwóch dni i nie pozbawiać ich szypułek. Przez góra trzy dni przechowujemy sałatę, świeże zioła, rzodkiewkę. Natomiast cytryny mogą leżeć poza lodówką do dwóch tygodni, a czosnek najlepiej przechowuje się zapleciony w warkocz i powieszony poza lodówką.
Zobacz także wideo: Zupa z sezonowymi warzywami i kaszą jaglaną